JUSTIŢIE

Şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune şi directorii a două companii din Chişinău au fost reţinuţi pentru trucarea unor licitaţii

post-img

Trei persoane, printre care şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune şi reprezentanţii a doi agenţi economici, au fost reţinute de procurori şi ofiţerii CNA într-un dosar de abuz de serviciu. Cei trei sunt bănuiţi că ar fi participat, concertat, la trucarea unor licitaţii publice, în urma cărora au fost achiziţionate echipamente electronice de monitorizare a persoanelor aflate sub supraveghere judiciară.

Potrivit materialelor cauzei, în anul 2015, Inspectoratul Naţional de Probaţiune a organizat o licitaţie, în urma căreia a fost încheiat un contract de achiziţionare a 20 de echipamente electronice de monitorizare (inclusiv cu licenţe de utilizare pentru 12 luni), la preţ de 23.352 de lei unitatea. Peste aproximativ jumătate de an, instituţia a achiziţionat suplimentar, de la aceeaşi companie, servicii de mentenanţă (licenţă) pentru echipamentul procurat, în valoare de 38.500 de lei, pentru monitorizarea a şapte subiecţi de probaţiune pe un termen de 30 de zile.

În pofida faptului că după procurarea echipamentelor electronice de monitorizare s-a stabilit ineficienţa acestora, brăţările fiind utilizate doar pentru şapte persoane, Inspectoratul Naţional de Probaţiune a organizat, în 2016, o nouă licitaţie publică pentru cumpărarea a 115 echipamente de monitorizare electronică. Astfel, INP a semnat un nou contract în sumă totală de 3.146.850 de lei.

În urma investigaţiilor, s-a constatat că licitaţiile publice, prin care au fost achiziţionate echipamentele menţionate, au fost mimate, fiind favorizat un agent economic. Din informaţiile operative, se cunoaşte că şeful interimar al INP şi directorul companiei câştigătoare sunt în relaţii de prietenie de mult timp, iar pentru a conferi licitaţiilor o alură legală au organizat participarea fictivă a unei alte companii din anturajul agentului economic câştigător, care, în final, a fost respinsă de comisie. 

Totodată, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că preţul de piaţă al celor 135 de echipamente de monitorizare, cumpărate în urma celor două licitaţii, este de doar 264.330 de lei şi nu de 3.613.890 de lei cât a fost plătit de Inspectoratul Naţional de Probaţiune. Fiind solicitat de anchetatori, reprezentantul companiei care a livrat brăţările a declarat că preţul unui echipament electronic de monitorizare a subiecţilor de probaţiune (brăţară de identitate cu senzor pentru monitorizare) EEM este de 85 de dolari SUA, cu licenţă de utilizare pentru 12 luni a softului (platformei de monitorizare) de 5 dolari SUA per unitate.

Astfel, prin acţiunile lor pretins ilegale, cele trei persoane reţinute ar fi comis abuz în serviciu, prin care INP a fost prejudiciat cu peste 3.000.000 de lei, infracţiune care se pedepseşte cu amendă în mărime de la 67 până la 117 mii de lei sau cu închisoare de cel mult şase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Urmărirea penală este exercitată de Procuratura Anticorupţie.