JUSTIŢIE

Şedinţa în dosarul Filat: Fostul premier a cerut, din nou, sesizarea Curţii Constituţionale

O nouă şedinţă de judecată în dosarul în care Vlad Filat este acuzat de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Fostul premier a cerut, din nou, sesizarea Curţii Constituţionale, iar procurorul l-a acuzat că tergiversează intenţionat procesul de judecată. Magistraţii îşi vor anunţa decizia mâine.

Deşi şedinţa a fost publică, jurnaliştilor le-a fost interzis să filmeze. Judecătorii nu s-au răzgândit nici după ce Vlad Filat le-a spus că poate fi filmat. Magistraţii au refuzat să-şi argumenteze decizia.
 
În apărarea lui Vlad Filat, avocaţii săi au cerut în instanţă permisiunea de a se adresa Curţii Constituţionale, pentru verificarea constituţionalităţii mai multor articole din Codul de Procedură Penală. Potrivit lor, în rechizitoriu se menţionează că procurorii nu au putut stabili locul comiterii infracţiunii de care este acuzat Filat. Deci nu este justificată decizia ca acest dosar să fie examinat la Judecătoria Centru, cu sediul la Buiucani.
 
„Articlolul 40, Cod Procedura Penală, conţine nişte sintagme care din punctul nostru de vedere încalcă principiul prezumţiei nevinovăţiei”, spune Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat.

Magistraţii vor anunţa mâine dacă vor da curs solicitării avocaţilor fostului premier. De cealaltă parte, procurorul de caz susţine că apărătorii au alt scop.
 
„Considerăm că este o cerere menită să tergiverseze judecarea cauzei”, a declarat Nadejda Busuioc, procuror.
 
Tot astăzi, Vlad Filat a solicitat redeschiderea şedinţei preliminare în acest dosar, însă magistraţii au respins cerea ca fiind nefondată.
 
Potrivit Procuraturii Anticorupţie, Vlad Filat este acuzat că ar fi încheiat, cu o companie de consultanţă din SUA, un contract de asistenţă în campania electorală din 2014 pentru un partid politic. Fostul premier ar fi achitat aproape 13 milioane de lei către compania străină, prin transferuri din conturile unor companii gestionate de un intermediar. Banii acestor firme ar fi fost obţinuţi ilegal de la Banca de Economii, mai spun procurorii. Fostul prim-ministru nu îşi recunoaşte vina dar dacă va fi demonstrat contrariul, riscă până la 10 ani de închisoare. În primul dosar în care a fost judecat, Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare, pe care îi ispăşeşte în penitenciarul 13 din Chişinău.