JUSTIŢIE

Schemă infracţională la Odessa. Membrii grupării cereau mită între o mie şi trei mii de euro, pentru o viză

Apar date noi în urma descinderilor efectuate ieri, la Consulatul Republicii Moldova din Odessa. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, angajaţi ai statului ofereau, ilegal şi contra cost, vize de intrare în ţară pentru cetăţenii arabi. Anchetatorii spun că în schema infracţională sunt implicate persoane de la Consulatul Republicii Moldova din Odessa, de la Biroul de Migraţie şi Azil, dar şi consilieri şi demnitari de la Chişinău. Potrivit oamenilor legii, suspecţii riscă până la 6 ani de închisoare.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, un grup de persoane, format din cetăţeni străini şi funcţionari publici de la mai multe instituţii de stat, ar fi  favorizat intrarea şi legalizarea şederii în Republica Moldova a mai multor persoane originare din ţări cu risc sporit de terorism. Încă din februarie, în acest dosar, au fost reţinuţi trei cetăţeni străini originari din Şiria şi Egipt.

„Există o schemă de corupţie bine pusă la punct, în ceea ce priveşte obţinerea vizelor de intrare în Republica Moldova de tip „D” (de lungă şedere şi multiple intrări n.r.) prin intermediul Consulatului Republicii Moldova din oraşul Odessa, Ucraina, şi cu implicarea unui ofiţer al Biroului de Migraţie şi Azil al MAI din Republica Moldova, cât şi al unei persoane care se autodeclara consilier al unor funcţionari de demnitate publică”. Se menţionează în comunicatul Procuraturii Anticorupţie.

Pentru legalizarea şederii în Republica Moldova a unui cetăţean străin, sumele estorcate de membrii grupării erau între 1000 şi 3000 de euro, banii fiind împărţiţi în funcţie de gradul de implicare. Potrivit legii, cetăţenii străini implicaţi în schema infracţională riscă până la trei ani de închisoare, iar funcţionarii publici şi ofiţerul de la Biroul de Migraţie şi Azil riscă până la şase ani de închisoare.