Şase şi nouă ani de detenţie au primit doi dintre cei şapte profesori turci expulzaţi. „Scrie că e legat cu terorismul”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şase şi nouă ani de detenţie au primit doi dintre cei şapte profesori turci expulzaţi. „Scrie că e legat cu terorismul”

Doi dintre cei şapte profesori turci de la Liceul „Orizont”, expulzaţi la începutul lunii septembrie 2018 din Moldova, au fost condamnaţi la închisoare. Unul dintre ei a fost condamnat la şase ani de detenţie, iar celălalt la nouă ani.

Rudele celor doi profesori condamnaţi au aflat despre sentinţă dintr-o scrisoare trimisă de către o instanţă din Turcia. „Scrie că e legat cu terorismul. Pentru ei, pentru Turcia nu mai trebuie nimic altceva. Ei cred că noi suntem terorişti şi gata. Atât. Suntem profesori la liceu”, a declarat pentru Pro TV Said Durmus, profesor la Liceul „Orizont”.

„În document, însă, nu este indicat clar pentru ce acţiuni au fost condamnaţi profesorii. Cei doi vor petrece şase şi, respectiv, nouă ani după gratii. Despre soarta celorlalţi cinci dascăli nu se ştie nimic. Colegii de la liceul „Orizont” spun că nu au de unde să obţină informaţii, mai ales că avocaţii lor nu le vorbesc. Ei se tem”, a mai spus Said Durmus.

Cei şapte cetăţeni străini, profesori şi administratori ai reţelei de licee „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova, pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informaţii şi Securitate a informat că cei şapte sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care ar exista indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări. Familiile profesorilor, dar şi colegii de serviciu, au organizat numeroase acţiuni de protest, cerând întoarcerea lor.

Similare
RECOMANDĂRI