JUSTIŢIE

Şapte judecători au fost decoraţi cu titlul de Veteran sau Decan al Sistemului Judiciar. Unii au probleme de integritate

Şapte judecători au fost decoraţi cu titlul de Veteran sau Decan al Sistemului Judiciar în urma unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii. Printre cei decoraţi se numără unii magistraţi cu probleme de integritate.

Nina Vascan a primit titlul de decan al autorităţii judecătoreşti, iar Victor Boico – titlul de veteran al sistemului judecătoresc. Ambii magistraţi sunt de la Curtea Supremă de Justitie. A devenit decan al autorităţii judecătoreşti şi Iulia Grosu, de la Curtea de Apel Bălţi. Acelaşi titlu l-au obţinut Nina Cernat, Ana Panov, Ion Muruianu şi Sergiu Furdui de la Curtea de Apel Chişinău.

Deşi aceste titluri se acordă judecătorilor cu un comportament ireproşabil, unii au dintre ei au fost implicaţi în scandaluri publice. Potrivit site-ului Anticorupţhttp://ie.md,  judecătorul Vladimir Boico i-a declarat în 2014 nevinovaţi pe Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, în dosarul 7 aprilie 2009. Asta după ce fostul deputat Valentina Cuşnir i-a acuzat că au maltratat-o în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Şi Sergiu Furdui, vicepreşedinte al Colegiului penal al CSJ, a fost transferat înapoi la Curtea de Apel Chişinău, sub pretextul reducerii numărului de judecători. Retrogradarea lui Furdui a avut loc după ce a semnat un document în care a recunoscut indirect independenţa regiunii transnistrene.

Potrivit documentului, regiunea transnistreană ar fi un stat separat, iar deciziile emise de instanţele acestuia nu ar ţine de competenţa Curtii Supreme de Justitie. Despre judecătoarea Nina Cernat presa a scris că locuieşte într-un imobil de lux trecut pe numele soacrei sale, o pensionară de peste 80 de ani. Şi Ion Muruianu a fost în centrul unui scandal mediatic după ce i-a numit pe jurnalişti "câini turbaţi".

Parlamentul l-a demis de două ori pe Muruianu din funcţia de preşedinte al instanţei, pe motiv că s-ar fi implicat în politică şi că ar fi judecat mai multe cauze pe care statul le-a pierdut ulterior la CEDO.

În ambele cazuri a fost restabilit de Curtea Constituţională. Ana Panov a făcut parte din completul de judecată de la Curtea de Apel Chişinău care a emis o hotărâre în dosarul Botezatu. Cazul a ajuns la CtEDO, care a constatat că a fost violat dreptul persoanei la judecarea cauzei echitabil şi în termeni rezonabili, fiind atestată o întârziere de tocmai opt ani.