Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ruslan Flocea, revocat din funcţia de director al CNA prin votul majorităţii parlamentare. Reacţia instituţiei

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Ruslan Flocea, a fost revocat din funcţie prin votul deputaţilor Partidului Acţiune şi Solidaritate. Decizia a fost luată după ce majoritatea parlamentară a audiat raportul de activitate şi a constatat că la CNA a fost un management defectuos. Directorul Ruslan Flocea nu s-a prezentat în plenul Parlamentului, pentru a răspunde la întrebările deputaţilor.

În urma examinării activităţii CNA din perioada 2016-2021, membrii comisiei juridice a Parlamentului au constatat că instituţia a fost ineficientă în lupta anticorupţie.

OLESEA STAMATE, deputat PAS: „Activitatea CNA pentru perioada 2016-2021 a fost nesatisfăcătoare în prevenirea şi combaterea corupţiei. CAN nu a fost independent în activitatea sa, iar conducerea centrului nu a organizat şi nu a asigurat aplicarea legisţiei anticorupţie într-o manieră eficientă.”

Încă de dimineaţă, Ruslan Flocea a anunţat că nu se va prezenta în plenul Parlamentului pentru a răspunde la întrebările deputaţilor. Şeful CNA şi-a justificat refuzul prin faptul că audierea raportului CNA ar fi un exerciţiu formal, iar decizia privind demiterea sa ar fi fost deja luată.

CENTRULUI NAŢIONAL ANTICORUPŢIE: „Centrul Naţional Anticorupţie a luat act de raportul de evaluare a activităţii CNA, pentru perioada anilor 2016 – 2020 şi pe parcursul a 9 luni din anul 2021, plasat pe site-ul Parlamentului şi îl califică drept unul imprecis, superficial şi lipsit de obiectivitate.”

Opoziţia califică mecanismul instituit de PAS pentru evaluarea activităţii şefilor instituţiilor aflate sub control parlamentar drept o răfuială politică.

VASILE BOLEA, deputat PAS: „Pe parcursul a 100 de zile guvernarea tot face şi face evaluări la diferite instituţii. Scopul acestor evaluări este unul foarte simplu acapararea acestor instituţii.”

Cu votul deputaţilor PAS, directorul CNA a fost revocat din funcţie. Ruslan Flocea a fost numit director în iulie 2019, de către fosta coaliţie de guvernare PSRM-ACUM. Ruslan Flocea a deţinut anterior funcţia de  Secretar General al Aparatului fostului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Similare
RECOMANDĂRI