JUSTIŢIE

Rusia, obligată să prezinte informaţii inclusiv referior la achitarea despăgubirilor morale în cauza şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană

post-img

În perioada 12-14 martie 2019, la Strasbourg a avut loc reuniunea 1340 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, la care s-a discutat mersul executării Hotărârilor CtEDO.

În cadrul şedinţei, Comitetul de Miniştri şi-a manifestat regretul faţă de faptul că autorităţile ruse nu au prezentat nicio propunere privind modul de executare a deciziei CtEDO, în cazul Catan şi alţii împotriva Federaţiei Ruse, până la sfârşitul lunii februarie 2019, scrie Promo-LEX.

Totodată, Consiliul Europei a solicitat autorităţilor ruse să continue în mod activ dialogul constructiv întreprins în cooperare cu Comitetul de Miniştri şi cu Secretariatul şi să prezinte până în septembrie 2019 propuneri concrete sub forma unui plan de acţiune, inclusiv în ceea ce priveşte achitarea despăgubirilor morale celor 170 de reclamanţi cărora statul rus le datorează câte 6000 Euro fiecăruia. 

Amintim că la 19 octombrie 2012, Marea Cameră a CtEDO a pronunţat în şedinţă deschisă Hotărârea în cauzele Catan şi alţii 27 c. Moldovei şi Rusiei, Caldare si alţii 42 c. Moldovei şi Rusiei, Cercavschi şi alţi 98 vs Moldova şi Rusia, prin care a constata violarea dreptului la educaţia a celor 170 de reclamanţi, elevi şi părinţi din şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

Cazul se referă la încălcarea dreptului reclamanţilor la educaţie, 170 de elevi sau părinţi ai elevilor şcolilor cu predare în limba română, situate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. CtEDO a constatat că administraţia secesionistă a întreprins măsuri de intimidare, presiune asupra elevilor, inclusiv au adoptat acte locale normative prin care au criminalizat folosirea grafiei latine. Apogeul persecuţiilor şcolilor cu predare în limba română a constituit evacuarea sau vandalizarea clădirilor instituţiilor de învăţământ, arestarea părinţilor şi agresarea copiilor. Astfel în anul 2002 a fost evacuat Liceul ”Ştefan cel Mare” din or. Grigoriopol, iar în anul 2004 Liceul ”Alexandru cel Bun”, Liceul ”Lucian Blaga” şi Liceul ”Evrica” au fost vandalizate şi unele sedii chiar evacuate de către miliţia transnistreană.

Subliniem că, în perioada 5 – 6 martie 2019, cu câteva zile înaintea celei de-a 1340 reuniuni a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, reprezentanţii Asociaţiei Promo-LEX împreună cu un director al unei instituţii de învăţământ din stânga Nistrului cu predare în limba română, în cadrul unei colaborări cu European Implementation Network au efectuat o vizită la Strasbourg. În timpul vizitei au participat la o serie de întâlniri cu factorii de decizie din cadrul Comitetului de Miniştri şi al Consiliului Europei, explicând seriozitatea situaţiei cu privire la educaţia în regiunea transnistreană.

Decizia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei privind cazul Catan şi alţii împotriva Federaţiei Ruse o găsiţi aici.