JUSTIŢIE

Rusia a refuzat extrădarea unui afacerist dat în urmărire de Republica Moldova

post-img

Presupusul organizator al unor scheme de spălare de bani prin Republica Moldova, Leonid Katz, reţinut la începutul acestui an în Rusia, se află iarăşi la libertate şi spune că se va întoarce în Israel.

El a fost eliberat din arest şi scos din urmărire pe teritoriul Federaţiei Ruse, în baza unei ordonanţe a Procuraturii regionale din domeniul transportului din oraşul Mineralinîe Vodî, notează mold-street.com.

Decizia a fost argumentată prin cererea Procuraturii Generale a Federaţiei Ruse de a anula arestul la domiciliu a lui Katz şi care în urma unei verificări a constatat că nu există motive pentru a satisface cererea de extrădare depusă de Procuratura Generală a Republicii Moldova.

Amintim că afaceristul a fost reţinut de grănicerii ruşi pe 3 ianuarie 2019, în aeroportul din oraşul Mineralinîe Vodî din sudul Rusiei.

Motivul invocat atunci a fost faptul că afaceristul este dat în urmărire de către autorităţile din Moldova pentru comiterea infracţiunii prevăzute în art.243 al.(3), lit.b al Codului Penal (spălare de bani în proporţii deosebit de mari ce se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani).

Prin decizia judecătoriei oraşului Mineralnîe Vodî, pe 5 ianuarie 2019, lui Leonid Katz i-a fost aplicată pedeapsa sub formă de 40 de zile de arest pentru a fi extrădat. Ulterior la cererea avocaţilor şi ca urmare a faptului că este grav bolnav, instanţa de apel a decis că el va sta în arest la domiciliu până pe 2 mai 2019.

Doi ani în urmă, Leonid Katz, care ar fi avut afaceri conectate la oficialii de rang înalt din Republica Moldova, a fost reţinut la Moscova la cererea autorităţilor de la Chişinău. Peste două luni de zile el reuşea să scape de arest şi să plece în Israel. 

Conexiunile politice ale justiţiei l-au scăpat de Interpol

În noiembrie 2015, CNA a iniţiat o anchetă, iar instanţele au emis un mandat pentru arestarea lui Katz, acuzând omul de afaceri de organizarea unei grupări transnaţionale, specializată în spălare de bani. El era suspectat că ar fi creat în acest scop câteva companii în Moldova şi a fost dat şi în urmărire internaţională.

Autorităţile din Moldova au apelat şi la Interpol, dar această organizaţie a refuzat să îl includă în listele criminalilor daţi în căutare internaţională pe motiv că "urmărirea omului de afaceri este motivată politic", iar justiţia din Moldova este subordonată unui lider politic local.

Katz a negat acuzaţiile CNA, susţinând că ar fi jertfa unei înscenări din partea unor influenţi afacerişti şi oficiali de stat din Moldova, care îi sunt datori cu 5 milioane de dolari, iar mandatul de arest pentru 30 de zile emis pe numele său se bazează pe mărturiile unei persoane ce a lucrat pentru afaceristul Platon şi aceasta deja de câteva ori şi-a schimbat depoziţiile.