JUSTIŢIE

Rusia a contestat hotărârea CtEDO în cazul proprietăţilor agricultorilor din raionul Dubăsari

post-img

Guvernul Rus a contestat hotărârea CtEDO în care Rusia a fost recunoscută vinovată de violarea dreptului de proprietate a peste 1646 de proprietari de terenuri agricole din raionul Dubăsari. Autorităţile fac referinţă la aşa numitele organe transnistrene care în opinia lor se fac vinovate integral de blocarea accesului de mai bine de 10 ani al ţăranilor la propriile terenuri. 

Cererea Guvernului rus va fi examinată de un complet format din 5 judecători ai Marii Camere a CtEDO. Federaţia Rusă a solicitat reexaminarea cazului, deoarece consideră că nu are jurisdicţie pentru regiunea transnistreană şi nu se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor.

Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociaţiei „Promo-LEX”, a menţionat că anterior, în mai multe cauze transnistrene examinate de Camera a doua a Curţii, cererile de referire pentru Marea Cameră au fost respinse. „Problemele ridicate de către Rusia sunt similare ca şi în plângerile anterioare, iar complexitatea cauzei rezidă doar din numărul mare de reclamanţi”, spune Alexandru Postica.

Completul format din cinci judecători ai Marii Camere urmează să se expună în decurs de până la 8 sau 9 săptămâni. Trebuie de menţionat că Guvernul Rus a depus cererea de reexaminare în ultima zi când se permitea depunerea acesteia, prin urmare este evidentă dorinţa Guvernului Rus să tergiverseze executarea hotărârii.

Pe 17 iulie 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a constatat că Federaţia Rusă a încălcat dreptul la proprietate pentru fermierii din raionul Dubăsari, a căror terenuri agricole amplasate după traseul Râbniţa-Tiraspol au fost sechestrate de către administraţia regiunii transnistrene.

Deşi cererea a fost înaintată şi în privinţa Republicii Moldova, Curtea a constat că doar Federaţia Rusă se face vinovată de violarea dreptului la proprietate a reclamanţilor. În această cauză reclamanţi sunt 1646 de persoane fizice şi trei companii agricole din raionul Dubăsari (satele Doroţcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri).

CtEDO a obligat Rusia să plătească pentru fiecare fermier câte 1500 de euro, iar companiilor agricole câte cinci mii de euro în calitate de prejudicii morale. În acelaşi timp, CEDO a dispus ca Guvernul rus să achite prejudicii materiale celor trei companii agricole, în valoare totală de 245 mii 800 de euro. Rusia trebuie să mai achite 20 mii de euro pentru cheltuieli de reprezentare. În total Rusia are de plătit 2 milioane 749 mii 800 de euro, doar în acest caz, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Promo-LEX.