JUSTIŢIE

Republica Moldova trebuie să fie mai decisivă în raport cu Rusia privind hotărârile CEDO

post-img

Autorităţile Republicii Moldova trebuie să aibă o atitudine mai activă şi să fie mai decisive faţă de solicitările către Federaţia Rusă de a executa hotărârile pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului care se referă la drepturile cetăţenilor din regiunea transnistreană. Deşi CEDO a constat în repetate rânduri că responsabilă de încălcarea drepturilor cetăţenilor din stânga Nistrului este Rusia, Republica Moldova este responsabilă, după emiterea hotărârii, de executarea ei, susţine jurista şi avocata Asociaţiei Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi.

Nicoleta Hriplivîi, a spus vineri, 25 ianuarie, la o conferinţă de presă la IPN, că obligaţiile Republicii Moldova nu se finalizează odată cu emiterea hotărârii de către CEDO în care s-a constat că nu se face vinovată. Republica Moldova este responsabilă de implementarea hotărârii, deoarece răspunde de teritoriul dat prin prisma dreptului internaţional, or regiunea din stânga Nistrului este parte a Republicii Moldova.

Nicoleta Hriplivîi susţine că anul trecut CEDO a pronunţat şase hotărâri care vizează regiunea transnistreană. Cererile au fost depuse în perioada anilor 2002 – 2011. Avocata afirmă că în fiecare hotărâre CEDO se menţionează că hotărârea pronunţată este doar pentru acea perioadă în care au avut loc faptele. În cazul în care la următorul caz este probat faptul că Republica Moldova nu a întreprins suficiente măsuri pentru remedierea situaţiei, atunci poate fi trasă la răspundere pentru următoarele cauze.

Potrivit avocatei Promo-LEX, autorităţile Republici Moldova nu au întreprins suficiente măsuri pentru ca drepturile cetăţenilor din regiunea transnistreană să nu mai fie încălcate. Persoanele din regiune sunt lăsate cu problemele pe care le au. Starea lucrurilor nu se îmbunătăţeşte. Dimpotrivă, degradează pe an ce trece, iar spaţiul de activitate al societăţii civile devine mult mai îngust şi mai dur.

Din 1998 şi până în 2018, CEDO a înregistrat peste 14,2 mii de cereri împotriva Moldovei şi a pronunţat în total 387 de hotărâri. La 31 decembrie 2018, 1204 de dosare aşteptau să fie examinate.