JUSTIŢIE

Republica Moldova este din nou condamnată la CEDO. Reclamantul urmează să obţină 9500 de euro

post-img

Republica Moldova este din nou condamnată la CtEDO. În data de 5 martie, Curtea a pronunţat o nouă hotărâre împotriva ţării noastre din cauza lipsei unui cadru juridic eficient şi adecvat.

Este vorba de hotărârea în cauza Bittoun v. Republica Moldova. Reclamantul s-a plâns în faţa Curţii în baza Articolului 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Convenţia), invocând că autorităţile din Republica Moldova nu au întreprins măsurile necesare pentru a-i permite să menţină legătura cu fiica sa, transmite bizlaw.md.

Totodată, invocând încălcarea Articolului 13, reclamantul s-a plâns de lipsa unui remediu intern efectiv pentru a-şi apăra drepturile garantate de către Articolul 8 din Convenţie.

Potrivit portalului Agentului guvernamental, Curtea a notat că există divergenţe între părţi cu privire la momentul din care autorităţile naţionale urmau să îşi îndeplinească obligaţiile pozitive pentru a garanta reclamantului dreptul de vizită cu copilul său.

În acelaşi timp, Guvernul a indicat că autorităţile naţionale nu au putut interveni în cazul reclamantului în perioada în care nu exista o decizie definitivă şi executorie prin care să fie stabilită paternitatea sa în raport cu fiica sa.

Potrivit Curţii, atunci când reclamantului i-a fost stabilit un grafic de întrevederi cu copilul său, deşi hotărârea instanţei cu privire la paternitatea reclamantului nu era definitivă la acel moment, nu existau controverse cu referire la relaţia familială dintre aceştia. Nu era contestat faptul că fiica reclamantului a locuit în primele luni de viaţă la domiciliul său, iar mama copilului a consimţit acţiunea reclamantului de stabilire a paternităţii.

De asemenea, Curtea a observat că după ce a convocat ambii părinţi, organul de tutelă nu a pus la îndoială existenţa unei legături familiale dintre reclamant şi copil, ci din contra, a stabilit un drept de vizită.

Curtea a notat că reclamantul trebuia să dispună de un cadru juridic adecvat şi suficient pentru a asigura respectarea dreptului de vizită din momentul fixării primului grafic de întrevederi. Cu toate acestea, acţiunile întreprinse de către organul de tutelă s-au limitat la îndemnarea reclamantului să apeleze la alte autorităţi.

Curtea a constatat că legislaţia naţională, în modul în care fusese interpretată şi aplicată de către autorităţi, nu a permis protejarea intereselor reclamantului în baza Articolului 8 din Convenţie.

Cu referire la încălcarea Articolului 13, coroborat cu Articolul 8 din Convenţie, Curtea a notat că nu este necesară examinarea separată a acestei plângeri.

În baza Hotărârii CtEDO, reclamantul urmează să obţină 7.500 euro pentru prejudiciul moral şi 2.000 euro pentru costuri şi cheltuieli.

În această cauză, hotărârea este disponibilă în limba franceză şi poate fi accesată pe pagina web a Curţii.