Republica Moldova, bună de plata a încă 3 mii de euro pentru încălcarea drepturilor în Justiţie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova, bună de plata a încă 3 mii de euro pentru încălcarea drepturilor în Justiţie

Republica Moldova a mai pierdut o cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). De această dată, Guvernul va trebui să plătească 3 mii de euro pentru compensarea daunelor materiale şi morale cauzate omului de afaceri Vadim Ciornea, reţinut în 2009 într-un dosar privind frauda.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la avocaţii reclamantului, acesta a fost reţinut la 16 decembrie şi plasat în arest preventiv pe 23 de zile, iar apoi încă pe 17 zile în baza unei cauze penale intentate de Procuratura Generală pentru fraudă. Însă nici omul de afaceri, nici avocaţii nu au avut acces la materialele în baza cărora el a fost reţinut, iar instanţa a refuzat să audieze un martor-cheie.

Audierile au fost amânate de mai multe ori, după care Judecătoria sectorului Rîşcani a decis să oprească urmărirea penală a omului de afaceri pe motiv că există circumstanţe care împiedică continuarea urmăririi penale şi aplicarea unor sancţiuni penale.

După ce a fost eliberat, Ciornea a acţionat statul în judecată, cerând compensaţii în valoare de 700 mii lei pentru încălcarea drepturilor sale. Însă Curtea Supremă de Justiţie a dispus achitarea despăgubirilor în valoare de 535 de euro. Reclamantul nu a fost mulţumit de această hotărâre şi, în martie 2010, s-a adresat la CEDO. Guvernul Moldovei a recunoscut că în acest caz au fost încălcat drepturile reclamantului.
Similare
RECOMANDĂRI