Republica Moldova ar putea institui un mecanism de cooperare cu Curtea Penală Internaţională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova ar putea institui un mecanism de cooperare cu Curtea Penală Internaţională

În cadrul şedinţei de astăzi, membrii Comisiei juridice, numiri şi imunităţi au aprobat raportul pentru un proiect de lege, care urmăreşte instituirea unui mecanism de cooperare dintre Republica Moldova şi Curtea Penală Internaţională. Documentul conţine o serie de modificări şi completări a Codului de procedură penală şi a Legii nr. 371/2006 cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală.

Documentul reglementează formele principale de cooperare dintre Republica Moldova şi Curtea Penală Internaţională, modalitatea de transmitere şi recepţionare a cererilor şi informaţiilor în raporturile cu Curtea. De asemenea, este reglementată şi modalitatea transportării şi predării a persoanelor la cererea Curţii şi dreptul autorităţilor competente de a consulta Curtea pe chestiuni ce ţin de procedurile de executare.

Curtea Penală Internaţională este împuternicită să ancheteze şi să trimită în justiţie crimele împotriva umanităţii şi crimele de război. Aceasta are dreptul să judece cetăţenii diferitor ţări, după jurisprudenţa internaţională, pentru a asigura pacea şi stabilitatea internaţională, prin crearea unei instituţii capabile să acţioneze la nivel mondial.

Similare
RECOMANDĂRI