JUSTIŢIE

Proiect de reducere a infracţiunilor lansat de Ministerul Justiţiei

post-img

Proiectul „Decizii transparente în executarea pedepselor penale” a fost lansat de către Ministerul Justiţiei. Unul dintre scopurile acestui proiect este reducerea riscului de recidivă a persoanelor condamnate.

Proiectul va fi implementat de Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) şi Inspectoratul Naţional de Probaţiune (INP) şi are ca scop ridicarea nivelului securităţii în societate, protecţia populaţiei de infracţiuni fiind o responsabilitate a autorităţilor publice.
 
În cadrul proiectului urmează a fi definitivat instrumentul de evaluare a riscului săvârşirii unor noi infracţiuni, în baza căruia vor fi evaluate persoanele condamnate la pedepse privative şi non-privative de libertate (deţinuţii şi subiecţii probaţiunii). Acest instrument include teste psihologice şi întrebări formulate conform unei metodologii specifice pentru evaluarea personalităţii şi comportamentului persoanelor condamnate. Recent, a fost elaborat un instrument similar ce vizează adulţii, însă acesta urmează a fi definitivat, iar pentru minori va fi creat unul nou.
 
Proiectul include instruirea a 120 de angajaţi ai DIP şi INP, în domeniul aplicării instrumentului de evaluare a riscului de recidivă. De asemenea, 20 psihologi vor beneficia de instruire în elaborarea programelor orientate spre reducerea riscului de recidivă a infracţiunilor cu caracter sexual. Un alt obiectiv al proiectului constă în oferirea suportului metodic personalului DIP şi INP, dezvoltarea capacitaţilor acestuia în vederea respectării drepturilor categoriilor vulnerabile de deţinuţi şi a subiecţilor probaţiunii.
 
Prin implementarea instrumentului de evaluare a riscului de recidivă se va contribui la respectarea drepturilor celor aflaţi în detenţie sau la evidenţa probaţiunii, aplicându-se un sistem modern de executare a pedepselor. În acelaşi timp, se va contribui la reintegrarea în viaţa socială a persoanelor, considerate infractori şi excluse din viaţa comunităţii.
 
Proiectul va dura 6 luni şi are un buget de 250 mii lei, fiind implementat de Ministerul Justiţiei în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.