Procurorul general: Interzic show-urile cu mascaţi la agenţii economici
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procurorul general: Interzic show-urile cu mascaţi la agenţii economici

Pe parcursul anului trecut, în adresa Consiliului Superior al Procurorilor au parvenit 270 de petiţii de la cetăţeni, care au solicitat ca instituţia să verifice activitatea procurorilor. Deşi, CSP nu are competenţe de investigaţii procesual-penale, preşedinta Consiliului, Angela Motuzoc, spune că existenţa petiţiilor relevă îngrijorarea serioasă cu privire la profesionalismul procurorilor. Şi procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că, venind în funcţie, a găsit „o procuratură parcă ruptă de realitate”, „o procuratură în care drepturile omului au încetat să mai fie valoare, unde cultul fricii şi al forţei a fost ridicat la rang de normalitate”, transmite IPN.

Angela Motuzoc a menţionat că în anul 2019 au fost examinate 51 de proceduri disciplinare, în urma cărora au fost aplicate sancţiuni sub formă de mustrare, avertisment, reducerea salariilor, dar şi eliberare din funcţie. De asemenea, la Inspecţia Procurorilor au fost expediate 170 de sesizări în privinţa procurorilor. Şefa CSP a făcut referire şi la modificările operate la Legea procuraturii. Totodată, în 2019, în premieră, către Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni au fost expediate îngrijorările CSP. Ca urmare a dezbaterilor deschise, structura europeană  a emis un aviz în care şi-a exprimat opinia, menţionând că ar trebui evitată orice ingerinţă nejustificată în activitatea procurilor de către alte ramuri ale puterilor de stat, în special la selecţia, numirea şi promovarea procurorilor.

Alexandr Stoianoglo a spus că una din priorităţile Procuraturii constă în neimplicarea în activitatea agenţilor economici, cu excepţia cazurilor de încălcări constatate de organele abilitate şi care comportă răspundere penală.

„Eu interzic show-urile cu mascaţi la agenţii economici, arestarea oamenilor de afaceri pentru abateri economice şi financiare, efectuarea altor măsuri speciale de investigaţie şi de urmărire penală care nu rezidă din situaţia reală. Evaluarea acestei activităţi pentru perioada precedentă a demonstrat o ineficienţă absolută a acestor măsuri şi au dus la încălcări în masă ale drepturilor omului, la distrugeri de afaceri, la cercetarea ilegală a sute şi sute de persoane”, a menţionat procurorul genera.

Potrivit lui, o situaţie şi mai tragică e atunci când sunt cercetaţi ilegal cetăţenii. Au fost urmăriţi practic toţi: de la activişti politici şi civici, avocaţi incomozi, oameni de afaceri şi jurnalişti, până la simpli cetăţeni. Competiţia spectacolelor cu mascaţi, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi – devenise un set obişnuit de lucru, mai cu seamă pentru cele două procuraturi specializate. „Am ajuns până la punctul în care Parlamentul European să emită o Declaraţie prin care recunoaşte că în Republica Moldova există dosare politice şi să solicite autorităţilor noastre să ia măsuri pentru restabilirea drepturilor persoanelor”, a spus Alexandr Stoianoglo.

La şedinţă au participat 508 procurori din cei 720 prevăzuţi în statele de personal.
Similare
RECOMANDĂRI