Procurorii europeni: CNA trebuie să se concentreze pe faptele de corupţie comise de persoane cu funcţii înalte de răspundere
Sursa foto:poză simbol Vizualizari:

Procurorii europeni: CNA trebuie să se concentreze pe faptele de corupţie comise de persoane cu funcţii înalte de răspundere

Competenţele Centrului Naţional Anticorupţie trebuie revizuite, iar combaterea faptelor de corupţie la nivel înalt urmează să fie prioritatea numărul 1 a CNA şi a Procuraturii Anticorupţie. De acestă părere sunt mai mulţi procurori ai Oficiului Procuraturii Generale din Lituania, care deţin şi calitatea de experţi-cheie în cadrul Proiectului Twinning.

Recomandările au fost formulate după o serie de şedinţe, consultări şi analize efectuate de experţii europeni în cadrul proiectului  „Suport în consolidarea capacităţilor operaţionale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul prevenirii şi investigării actelor de corupţie". 

În opinia experţilor, CNA trebuie să se concentreze pe investigarea faptelor de corupţie, comise de către persoane cu funcţii înalte de răspundere, iar întregul proces trebuie să se desfăşoare în coordonare cu  Procuratura Anticorupţie. Totodată, partenerii de discuţii au menţionat că, în contextul revizuirii competenţelor, investigarea infracţiunilor de corupţie minoră ar trebui delegată altor organe de urmărire penală din componenţa Serviciului protecţie internă şi anticorupţie al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei şi Serviciului Vamal.

Reprezentantul Lituaniei în cadrul Eurojust Margarita Šniutytė-Daugėlienė, procuror al Procuraturii Generale din Lituania, a menţionat că „investigarea cauzelor de corupţie minoră consumă prea multe resurse umane şi tehnice care ar putea fi utilizate productiv în lupta împotriva corupţiei de nivel înalt şi servi bunăstării ţării într-un mod mai eficient. Această delimitare a competenţelor este o practică internaţională care a adus progrese Lituaniei, precum şi multor alte state europene".

La rândul său, directorul CNA, Ruslan Flocea a subliniat că centrul este pregătit să preia de la Procuratura Anticorupţie o parte din competenţele de investigare a cazurilor de corupţie mare şi să-şi asume lupta cu corupţia sistemică. „CNA dispune de specialişti calificaţi cu o pregătire şi experienţă înaltă în domeniul investigării şi depistării actelor de corupţie. De asemenea, instituţia este dotată tehnic şi logistic, fapt ce permite ca acest potenţial să fie valorificat în vederea obţinerii unor rezultate vizibile pe segmentul combaterii corupţiei mari."

În perioada ce urmează, CNA va înainta propuneri vizavi de introducerea unor modificări şi amendamente la cadrul normativ-regulatoriu pentru a grăbi procesul de revizuire a competenţelor CNA şi PA.

Vizita procurorilor europeni are loc în contextul finalizării ultimei etape de implementare a Proiectului Twinning, experţii căruia au elaborat un ghid de recomandări care au drept scop îmbunătăţirea şi consolidarea sistemului de prevenire şi combatere a corupţiei. Proiectul îşi desfăşoară misiunea din 2017, iar CNA este printre principalele instituţii beneficiare împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Poliţie şi Serviciul Vamal.

Similare
RECOMANDĂRI