JUSTIŢIE

Procurorii cer arest preventiv pentru Veaceslav Platon. Grupul infracţional condus de acesta ar fi prejudiciat o asociaţie obştească cu circa 20 de milioane de lei

post-img

Grupul criminal organizat, condus de Veaceslav Platon, care a prejudiciat Asociaţia Obştească „Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule” cu aproximativ 20 de milioane de lei a ajuns în vizorul procurorilor anticorupţie.

Procuratura Anticorupţie investighează o cauză penală pornită pe faptul abuzului de serviciu (art. 335 din Codul penal) săvârşit de către ex-factorii de decizie ai Asociaţiei Obşteşti „Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova (în continuare AO„BNAA”), pentru gestionarea frauduloasă a fondurile de garanţie ale biroului, urmată de dobândirea ilicită prin escrocherie a bunurilor AO„BNAA”, săvârşită de un grup criminal organizat şi în proporţii deosebit de mari (art. 46, art. 190 alin.(5) din Codul penal), care au cauzat daune materiale în proporţii deosebit de mari proprietarului  AO ”BNAA”, în interesul unui grup criminal organizat (art. 46, art. 196 alin.(4) din  Codul penal).

Prin urmare, procurorii au constatat că, în perioada anilor 2014-2015, grupul criminal organizat, condus de Veaceslav Platon, prin intermediul multiplelor persoane de încredere atât identificate, cât şi neidentificate la moment de către organul de urmărire penală, cetăţeni ai Republicii Moldova şi Ucraina, care reprezentau mai multe entităţi juridice cu formă diferită de organizare, urmărind scopul însuşirii în proporţii deosebit de mari a bunurilor AO„BNAA”, s-au organizat în prealabil pentru a dobândit prin escrocherie, cu folosirea documentelor false, a mijloacelor financiare aflate la conturile AO „BNAA”, deschise în instituţiile financiare BC ”Moldova-Agroindbank” SA şi BC ”Moldindconbank” SA, astfel cauzând biroului daune materiale, în sumă totală de 19 556 095 lei.

În rezultatul măsurilor întreprinse, AO „BNAA” i-a fost reparat parţial prejudiciul material cauzat,  în sumă de circa 6 milioane lei.  

La demersul procurorilor anticorupţie, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat, cu autorizarea judecătorilor de instrucţie , a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile, în valoare totală de circa 8 milioane lei.

Totodată, ţinând cont de probele administrate în cadrul cauzei penale enunţate, la 01.12.2021, procurorii anticorupţie l-au pus sub învinuire în contumacie pe Platon Veaceslav, fiindu-i incriminate 3 capete de acuzare, după cum urmează:
-    190 alin. (5) din Codul penal (Escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari);
-    196 alin. (4) din Codul penal ( Cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere);
-    art. 361 alin. (2) lit. b) şi d) din Codul penal (Confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false).
Reprezentanţii procuraturii menţionează că toate capetele de învinuire incriminate cetăţeanului Veaceslav Platon au fost săvârşite de către un grup criminal organizat, unde acesta avea calitatea de autor şi organizator.

Prin urmare, la 02.12.2021, procurorii au dispus iniţierea investigaţiilor în vederea căutării învinuitului şi concomitent au înaintat în instanţa de judecată demersul privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile, în privinţa lui Veaceslav Platon.

În cadrul urmării penale se întreprind un complex de acţiuni de urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor cauzei, în vederea realizării unei anchete complete şi obiective, în scopul restituirii prejudiciului cauzat şi atragerii la răspundere penală a persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor incriminate.