JUSTIŢIE

Procuror general: Dosarul împotriva lui Platon a fost falsificat. Cetăţeanul a fost ilegal condamnat

Procurorul general Alexandr Stoianolgo a declarat astăzi că dosarul lui Veaceslav Platon este falsificat în totalitate şi urmează a fi revizuit fără a oferi însă şi alte detalii. Şeful procuratorii a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă şi noile acuzaţii aduse lui Vlad Plahotniuc în dosarul furtul miliardului. Stoianoglo susţine că acţiunile organelor de drept nu au legătură cu politica iar  declaraţiile au fost făcute acum, deoarece a fost necesar timp pentru studierea dosarelor.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general al Republicii Moldova: "Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vlad Plahotniuc. Dispunem de probe incontestabile care arată că acesta este principalul beneficiar, în total 100 de milioane de dolari. Banii au fost direcţionaţi la achiziţia companiei Asito, casa modei, hotelul naţional. Banii mai erau folosiţi în scop persoanl sau de către companii afiliate acestuia penru procurarea unui avion şi achitarea curselor charter. "

Pe numele lui Vlad Plahotniuc urmează a fi deschis un dosar penal cu trei capete de acuzare - spălare de bani în proporţii deosebit de mari, escrocherie şi crearea unei organizaţii criminale.

Plahotniuc este aşteptat în faţa procurorilor chiar de mâine, la primele ore ale dimineţii, dar acesta este plecat din Republica Moldova. Procurorul general a anunţat că va trimite astăzi o solicitare de extrădare, din Statele Unite ale Americii, pe numele fostului lider al PD. Vlad Plahotniuc a plecat din Republica Moldova în 2019, imediat după ce democraţii au cedat puterea. Plahotniuc mai este învinut şi în Federaţia Rusă pentru contrabandă cu haşiş. Şi avocaţii lui Veaceslav Platon îl acuzau pe fostul lider al PDM că i-ar fi fabricat dosarul omului de afaceri.

De altfel, astăzi, şeful procuraturii generale a declarat că dosarul lui Platon este unul ilegal.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general al Republicii Moldova: "Dosarul împotriva lui Platon a fost falsificat. Cetăţeanul a fost ilegal condamnat. Procuratura va iniţia revizuirea procedurii de judecată." 

Procurorului general nu a oferit şi alte detalii şi nici nu a explicat cum au putut să judece magistraţii un dosar plin cu probe despre care susţine că ar fi fost falsificate. Cert este că judecătorii l-au condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de puşcărie pentru delapidare de fonduri, de 800 de milioane de lei, de la Banca de Economii a Republicii Moldova. Platon a mai fost acuzat şi pentru delapidarea activelor de la trei companii de asigurări, în valoare totală de 200 de milioane de lei şi a fost condamnat şi pentru această faptă la 12 ani de puşcărie.  În 2018, Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat la 25 de ani de puşcărie, apoi pedeapsa a fost redusă cu 565 de zile.