Procuratura: Peste o tonă de chihlimbar, depistat încă în 2015, a fost acum restituit statului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procuratura: Peste o tonă de chihlimbar, depistat încă în 2015, a fost acum restituit statului

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a depistat şi restituit statului o cantitate de 1030 kg de pietre de chihlimbar, ce au fost puse la dispoziţie Serviciului Fiscal de Stat.

În vara lui 2015, a fost deconspirată o schemă de export ilegal a acestor pietre scumpe spre Hong Kong, China, pe cale aeriană. Dosarul penal a fost pornit de Procuratura Anticorupţie. În rezultat, chiar dacă persoanele culpabile au fost trase la răspundere penală, chihlimbarul nu a fost confiscat, ci a fost dat spre păstrare inculpaţilor, la cererea acestora şi cu acordul procurorului anticorupţie.

În rezultatul acţiunilor de urmărire penală procurorii PCCOCS au restabilit ordinea juridică. În acest sens, a fost identificat locul aflării pietrelor preţioase, care au fost ridicate şi restituite autorităţii fiscale, care urmează să efectueze valorificarea acestora şi trecerea lor în folosul statului, aşa cum instanţa de judecată a dispus confiscarea specială a lor.

Sprijinul logistic în activitatea de ridicare şi escortare în siguranţă a capturii a fost acordat de angajaţii Inspectoratului General de Carabinieri al MAI.

La această etapă are loc expertizarea capturii, în vederea stabilirii cu exactitate a caracteristicilor şi valorii acesteia. Urmărirea penală derulează în continuare, în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate şi tragerea la răspundere penală a persoanelor culpabile.

Amintim că, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti în privinţa acestora, ei sunt prezumaţi nevinovaţi.
Similare
RECOMANDĂRI