JUSTIŢIE

Procuratura Generală schimbă tactica. Instituţia propune întregii conduceri de stat un mecanism de conlucrare

Schimbare bruscă de retorică a Procuraturii Generale. După ce ieri a adus învinuiri şefului statului pentru că ar fi făcut declaraţii iresponsabile, astăzi Procuratura propune întregii conduceri de stat un mecanism de conlucrare. Mai exact, să fie făcut un audit intern complex în instituţiile publice pentru a deconspira schemele de delapidare a banilor publici, cazurile de contrabandă şi de evaziune fiscală. Experţii spun că mişcarea procuraturii miroase a disperare.

„Procuratura Generală susţine obiectivul declarat de actuala guvernare de a demasca şi anihila schemele corupţionale la nivel înalt. (...) Din moment ce au fost deja operate schimbări în conducerea celor mai importante instituţii ale statului, fiind instituit control total asupra procesului de guvernare a ţării, Procuratura propune conducerii statului să dispună, aşa precum s-a promis în cadrul companiei electorale, a unui audit intern complex în toate instituţiile publice pentru a confirma sau infirma existenţa schemelor corupţionale la care s-au referit anterior”, se arată în mesajul de azi al Procuraturii Generale.

Şeful instituţiei, Alexandr Stoianoglo a expediat o scrisoare cu aceste solicitări Preşedintelui Republicii Moldova, Preşedintelui Parlamentului şi primului ministru. Declaraţia, ce pare o chemare la calm, vine la doar o zi după ce Procuratura Generală i-a adresat acuzaţii grave preşedintelui Republicii Moldova şi a dezminţit că ar fi responsabilă pentru întârzierea debursării fondurilor europene din cauza lipsei de progres în recuperarea banilor sustraşi din sistemul bancar. Experţii juridici se arată nedumeriţi de schimbarea de retorică a Procuraturii Generale. Ei spun că Procuratura are la îndemână informaţii multiple din partea instituţiilor de control şi mână liberă să iniţieze investigaţii, fără implicarea Parlamentului, Guvernului sau Preşedinţiei, care ar fi o imxitiune în actul justiţiei.

IULIAN RUSU, director executiv adjunct, IPRE: „Aceste mesaje sunt diametral opuse, după mine, şi neclare. O fi asta o schimabre a înţelegerii situaţiei în care se află la moment procurorul general? Posibil. Dar, după mine, mai degrabă e o încercare de a schimba accentele în altă direcţie. Eu cred că această propunere de cooperare are un mesaj ascuns. Pe deoparte ne punem întrebarea ce a oprit Procuratura Generală să facă acest lucru mai înainte, şi pe de altă parte, înţelegem că nu este tocmai sinceră intenţionată.”

Amintim că Parlamentul a modoificat Legea Procuraturii. Mai exact, a votat pentru crearea unei comisii de evaluare a activităţii procurorului general, care ar putea fi demis înainte de termen dacă  nu va trece acest test. Legea votată a fost dur criticată de Stoianoglo, dar şi de opoziţia parlamentară.