JUSTIŢIE

Procuratura Generală îşi lansează propria revistă. Ce va conţine

post-img

Procuratura Generală anunţă despre apariţia primului număr al „Revistei Procuraturii Republicii Moldova”. Cu o ritmicitate trimestrială, publicaţia va pune la dispoziţia procurorilor, dar şi a tuturor profesioniştilor lumii juridice, un instrument de informare, oferind un consistent volum de studii, analize, opinii, comentarii, cercetări, sinteze, legislaţie şi jurisprudenţă, acoperind toate domeniile de activitate şi materiile de drept. 

Proiectul, care este realizat de Procuratura Generală, în parteneriat cu Consiliul Europei, s-a născut din dorinţa de a oferi oamenilor legii posibilitatea de cunoaştere şi studiere atât a performanţelor, cât şi problematicilor procurorilor la aplicarea legii, care au generat practici neunitare, cu posibilităţi de soluţionare a acestora. 

Reieşind din atribuţiile conferite de legiuitor, după reformarea instituţională, una din sarcinile Procuraturii constă în elaborarea şi implementarea politicii penale în stat. Zilnic sunt elaborate şi expediate procurorilor teritoriali şi specializaţi studii şi recomandări metodice, care se vor regăsi şi în paginile revistei. Vom oferi publicului larg posibilitatea de a „simţi pulsul” activităţii noastre, pentru a se informa, din prima sursă, despre noutăţile, problemele, soluţiile, tendinţele şi evoluţiile legislaţiei şi practicilor procesual-penale.

Chiar dacă publicaţia se adresează procurorilor, iar materialele vor fi elaborate, în mare parte, de către procurori, echipa de redaţie încurajează şi autori din afara sistemului procuraturii: cadre didactice din învăţământul juridic superior, practicieni din varii domenii ale dreptului să-şi împărtăşească opiniile cu privire la experienţele instituţionale, articole de doctrină, precum şi alte subiecte de actualitate juridică.

„Totodată, ne-am călăuzit şi de dorinţa de a lansa o platformă de dezbatere a unor teme care să ajute la înţelegerea mecanismelor de acţiune, a procedurilor şi reglementărilor în diferite probleme, atât din perspectiva legislaţiei naţionale, cât şi a celor internaţionale, cu precădere europene”, se menţionează într-un comunicat al PG.

„Acest lucru a devenit cu atât mai necesar acum, când statul nostru practic deţine întâietatea la numărul de jurişti per cap de locuitor, dar nu dispune de o platformă reală de dezbateri pentru această tagmă de profesionişti, care, cu siguranţă, au ce spune. O platformă, care va deveni o alternativă a acelui val de postări manipulatorii, lansate sub „umbrela libertăţii de exprimare”, a criticilor nefondate şi neconstructive, tentativelor de dezinformare a publicului, practicat intens de unii pe reţelele de socializare. Există o zicală: „Unde-s doi jurişti, sunt trei păreri.” Din această perspectivă, ne dorim să le oferim oamenilor legii posibilitatea de a polemiza, într-o manieră profesionistă, constructivă şi argumentată, asupra problemelor de actualitate, iar colectivul de redacţie le va valorifica în mod corespunzător”, spune Procurorul General, Eduard Harunjen.