Procuratura Generală explică de ce a refuzat să pornească urmărirea penală, în baza denunţului depus de PD
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procuratura Generală explică de ce a refuzat să pornească urmărirea penală, în baza denunţului depus de PD

Procuratura Generală a venit cu o reacţie referitor la comunicatul Partidului Democrat în care a s-a plâns că Procuratura refuză să pornească urmărirea penală pentru faptul uzurpării puterii de stat de către actuala guvernare.

Procuratura confirmă că la 16 august a fost înrgeistrat un demers semnat de 21 de deputaţi PD, prin care a fost solicitată:
  • pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat în perioada 8-15 iunie 2019 de către Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, Prim-ministrul Maia Sandu, ministrul afacerilor interne, Andrei Năstase şi alţi membri ai Guvernului Sandu, dar şi de către deputaţii fracţiunilor PSRM, PAS şi PPDA;
  • întreprinderea tuturor măsurilor de urmărire penală necesare în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate.
Procuratura spune că denunţul PDM nu corespunde cerinţelor de formă şi conţinut, prevăzute de Codul de procedură penală şi anume: 
  • denunţul nu cuprinde elementele obligatorii precum numele, prenumele, calitatea şi domiciliul petiţionarului (documentul conţine doar semnăturile persoanelor);
  • nu conţine preavizul cu privire la avertizarea denunţătorului de răspunderea pe care o poartă în cazul în care denunţul este intenţionat calomnios, conform prevederilor alin. (7) din art. 263 din Codul de procedură penală şi art. 311 din Codul penal;
  • din conţinutul denunţului nu rezultă care ar fi consecinţa prejudiciabilă a faptei pretins infracţionale – element indispensabil pentru a proba existenţa bănuielii rezonabile de săvârşire a infracţiunii şi a decide pornirea urmăririi penale în conformitate cu art.274 din Codul de procedură penală.
Prin răspunsurile adresate fiecăruia din cei 21 deputaţi PDM (semnatari ai denunţului), le-a fost explicat dreptul de a face uz de următoarele opţiuni: 
  • să depună denunţ scris, care să corespundă cerinţelor art.263 alin.(3) şi (7) din Codul de procedură penală; sau
  • să se prezinte la Procuratură, pentru a face denunţ verbal, în condiţiile alin. (5) art. 263 din Codul de procedură penală.
Prin urmare, Procuratura consideră distorsionată poziţia PDM enunţată în comunicatul de presă şi asigură societatea că va da curs examinării oricăror denunţuri despre comiterea sau pregătirea de comitere a infracţiunilor în cazul conformării şi corespunderii conţinutului acestora formei şi rigorilor stabilite în Codul de procedură penală.

Amintim că ieri, PD a publicat un comunicat de presă prin care a anunţat că Procuratura Generală refuză să pornească urmărire penală pentru faptul uzurpării puterii de stat de către actuala guvernare, făcând trimitere la nerespectarea unor elemente de procedură.

Partidul Democrat consideră că, de fapt, decizia Procuraturii Generale este influenţată politic de guvernarea hibridă PSRM-ACUM, iar dovadă este şi faptul că anterior a acceptat să pornească urmărire penală pe un subiect similar la insistenţa politicianului Andrei Năstase.
 

Procuratura Generală refuză să pornească urmărire penală în baza denunţului Partidului Democrat

Similare
RECOMANDĂRI