JUSTIŢIE

Procuratura generală, despre reţinerea lui Alexandr Stoianoglo: A fost format un grup de urmărire penală

post-img

Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care anunţă că „pentru a acorda asistenţa necesară procurorului de caz Victor Furtună, cel carea a iniţiat urmărirea penală împotriva procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, prin ordonanţa procurorului general interimar Dumitru Robu a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către Furtună procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor”.

Înţelegem că schimbările în Procuratură sunt aşteptate de către societate şi se doreşte implementarea lor cât mai rapidă, totodată, aceste schimbări trebuie să fie însoţite de obligaţia de a respecta legislaţia în vigoare.

Până în prezent, în Republica Moldova nu au mai existat precedente de începere a urmăririi penale în privinţa unui Procuror General în exerciţiu, ceea ce evident determină multiple percepţii confuze ale evenimentelor care au loc.

În acelaşi timp, conform regulilor unui proces judiciar contradictoriu, fiecare din părţile participante în prezentul proces penal susţin, că sunt deţinătorii adevărului şi corectitudinii.

Considerăm necesar de a informa publicul, că în conformitate cu prevederile art. 270 alin. (7) din Codul de procedură penală, urmărirea penală în privinţa Procurorului General a fost pornită, de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor. 

Totodată, având în vedere complexitatea şi rezonanţa socială a cazului , pentru a acorda asistenţa necesară procurorului de caz, prin ordonanţa Procurorului General a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor.

În acelaşi timp, dorim să menţionăm, că în raport cu această cauză penală şi în virtutea competenţelor care îi sunt atribuite de lege, Procurorul General interimar nu are competenţa de a efectua sau conduce urmărirea penală în această cauză penală, revenindu-i în schimb competenţa de a asigura pentru procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor condiţiile necesare pentru efectuare unei investigaţii complete, obiective şi în condiţii legale.
 
În contextul celor menţionate, în ceea ce priveşte evoluţia acestei cauzei penale, comunicarea cu publicul va fi realizată de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care conduce activitatea grupului de urmărire penală.

Precizăm că, Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcţie şi apoi reţinut pentru 72 de ore. Procurorii Anticorupţie şi ofiţerii SIS au făcut percheziţii în biroul acestuia dar şi la domiciliul său. Totul s-a întâmplat luni, 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte ca Alexandr Stoianoglo să înceapă un briefing de presă. Pe numele lui este deschis un dosar penal în care sunt 4 capete de acuzare. Înconjurat de mascaţi, Stoianoglo a reacţionat scurt declarând că, cităm: Am revenit la statul capturat.