Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procuratura Generală cere noi explicaţii de la Preşedinţie

Procurorul General îi solicită preşedintelui Maia Sandu să spună exact ce dosare de rezonanţă sunt tergiversate de instituţia pe care o conduce. Alexandr Stoianoglo i-a trimis o scrisoare şefului statului în care-şi exprimă nemulţumirea faţă de o decizie a Consiliului Suprem de Securitate care a constatat ineficienţa anchetării unor dosare. Este deja a treia scrisoare expediată şefului statului în ultimele două săptămâni.

Procuratura Generală menţionează că s-a adresat preşedintelui Maia Sandu cu rugămintea de a fi informată despre materialul factologic care a stat la baza constatărilor din decizia CSS din 10 august, potrivit căreia:

DECIZIA CONSILIULUI SUPREM DE SECURITATE DIN 10 AUGUST 2021
Numeroasele cazuri de tergiversare intenţionată a procedurilor de urmărire penală în dosarele de rezonanţă şi de interes pentru securitatea naţională subminează credibilitatea, funcţionalitatea şi autoritatea instituţiilor de drept din ţară cu funcţii de prevenire, monitorizare şi intervenţie. Vulnerabilitatea organelor de urmărire penală din stat, demonstrată prin ineficienţă şi imixtiune a unor interese externe în activitatea acestora, prejudiciază în mod direct securitatea şi bunăstarea statului.

Este notat în decizia aprobată de Consiliul Suprem de Securitate şi semnată de preşedintele, Maia Sandu. Procuratura Generală a reacţionat abia acum, după aproape o lună de zile şi-i cere şefului statului să deschidă parantezele.

„Care sunt numeroasele cauze penale avute în vedere, care anume autorităţi abilitate au inacţionat, în care speţe şi care sunt cazurile de imixtiune a unor interese externe în activitatea acestora, iar în cazul în care astfel de materiale nu există, Procuratura roagă, respectuos, să fie informată pe ce s-a întemeiat decizia CSS”, Se arată în scrisoarea expediată şefului statului de către Procurorul General.

Preşedinţia nu a comentat deocamdată solicitările procuraturii. Amintim că tensiunile dintre instituţia prezidenţială şi Procuratura Generală au început după ce noua guvernare, condusă de PAS, a declarat că va reforma justiţia prin schimbarea conducerii Procuraturii. Mai mult, parlamentul a şi modificat Legea cu privire la Procuratură care prevede acum că procurorul general poate fi demis în urma unei evaluări complexe a activităţii lui.
Similare
RECOMANDĂRI