JUSTIŢIE

Primul Palat al Justiţiei a fost inaugurat la Ungheni. Instanţa a fuzionat cu cea de la Nisporeni

Justiţia din Ungheni s-a mutat la palat. Instanţa de judecată are acum un sediu nou, construit din temelie după standardele europene, dar şi după toate normele drepturilor omului. Cetăţenii nu se vor mai înghesui pe coridoare înguste şi sufocante. Sălile sunt spaţioase, iar cei care vor ajunge pe banca acuzaţilor se vor simţi în primul rând-oameni. Cu aceste condiţii, de la magistraţi se cere doar – Justiţie.

Şi într-adevăr – Palatul Justiţiei de la Ungheni pare rupt de realitatea din Republica Moldova. Săli de judecată spaţioase, pereţi din marmură şi mobilă din lemn – aşa cum numai prin filme poţi vedea – toate acestea  pentru ca şi actul de justiţie să fie unul la fel de curat.

Oficialii au cercetat minuţios fiecare sală, pentru că ai ce să cercetezi. Pe două niveluri sunt amplasate sălile de judecată, 4 pentru cauzele penale şi tot atâtea pentru procesele civile.

Cu un etaj mai sus se află birourile administrative, iar şi mai sus sunt amplasate birourile judecătorilor. Şi procurorii au săli de lucru, iar avocaţii pot să discute cu clienţii lor atât în camerele de lângă sala de judecată cât şi în cele de lângă celule. Şi pentru că tot am ajuns la celulele de la subsol, şi acestea sunt 4 la număr cu o capacitate maximă de 20 de inculpaţi. Celulele sunt încălzite, au aerisire, scaune şi toaletă – lucrurile obligatorii pentru drepturile omului. Clădirea e construită în aşa fel încât judecătorii, avocaţii, procurorii şi inculpaţii n-au cum să dea ochii unii cu alţii decât în sala de şedinţă.

În această judecătorie nu o să mai vedeţi pe coridoare nici magistraţi, dar nici inculpaţi şi asta pentru că, de exemplu, în această sală de judecată unde se examinează dosarele penale există trei căi de acces. Una – pentru simplii participanţi la proces. Mai există o altă cale de acces pentru inculpaţi, un coridor ce duce direct în izolator şi este destinat exclusiv inculpaţilor aşa încât aceştia să nu interacţioneze cu nimeni în afară de avocaţi. Există şi a treia cale de acces, pentru judecători, uşa duce spre camera pentru deliberări. 

Mai există o sală special amenajată pentru audierea minorilor, dar şi una în care martorii vor putea aştepta până să fie chemaţi la proces. Condiţii europene pentru toată lumea, aşa că şi actul justiţiei ar trebui să se ridice la nivelul celui european.

Un astfel de Palat al Justiţiei de primă instanţă nu mai există în Republica Moldova. Curtea de Apel Chişinău a fost şi ea renovată acum doi ani, iar autorităţile dau asigurări că şi calitatea justiţiei e alta în Apel, deşi încrederea oamenilor a rămas aceeaşi – una foarte mică.

Magistraţii au prea mult de lucru, spune Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi preşedintele instanţei de la Ungheni. Cei 12 magistraţi de acolo examinează anual câte 500 de dosare, în timp ce în ţările europene, un judecător examinează, timp de un an, de 5 ori mai puţin.
 
Şi acest lucru ar putea fi rezolvat când judecătorii vor fi specializaţi.

Palatul Justiţiei de la Ungheni este abia prima instanţă din cele 15 judecătorii comasate după reorganizarea sistemului judecătoresc. Sediul de la Ungheni măsoară 4620 de metri pătraţi şi a fost construit din temelie timp de 3 ani cu un buget de 60 de milioane de lei - 90% din bugetul de stat, restul alocaţii europene. Celelalte 14 instanţe din Republica Moldova funcţionează deocamdată tot în clădirile vechi.