JUSTIŢIE

Peter Michalko: Reforma justiţiei nu s-a realizat şi este aşteptată

post-img

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, susţine că în cei patru ani în care există Acord de Asociere Republica Moldova-UE, s-au făcut multe eforturi pentru îndeplinirea angajamentelor, multe reforme, inclusiv în domeniul economic. Dar au fost şi neajunsuri. În primul rând, reforma justiţiei, care nu s-a realizat şi pe care încă o aşteaptă atât cetăţenii Republicii Moldova, cât şi partenerii internaţionali.

Oficialul a mai menţionat în context şi decizia despre invalidarea alegerilor din Chişinău, care, în opinia sa, a fost una neaşteptată, pentru că alegerile au avut loc în mod liber şi cinstit, ceea ce a fost constatat de către toţi observatorii. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Ambasadorul spune că ceea ce s-a întâmplat, este şi dovada necesităţii reformei sectorului justiţiei, care a fost printre priorităţile agendei de asociere adoptate anul trecut şi care va trebui să fie o prioritate pentru orice guvernare în Republica Moldova. Totodată, situaţia creată trebuie să fie rezolvată. 

Peter Michalko a menţionat că, în primul rând, Uniunea Europeană se aşteaptă ca justiţia din Republica Moldova să fie independentă şi imparţială, funcţională şi profesională, transparentă şi echitabilă. Acesta trebuie să fie şi scopul reformei prin care trebuie să treacă sectorul, dar şi modul în care funcţionează justiţia în Republica Moldova. Respectul pentru principiile statului de drept este şi principiul de bază în relaţia de asociere, este spus şi în Acordul de Asociere, deci nu a fost posibil şi nu e posibil să existe intervenţie în funcţionarea independentă a justiţiei.