Percheziţii şi reţineri la Centrul de Medicină Legală! Zece angajaţi, suspectaţi că luau mită pentru a falsifica rapoarte de expertiză a cadavrelor
Sursa foto:medicina-legala.md Vizualizari:

Percheziţii şi reţineri la Centrul de Medicină Legală! Zece angajaţi, suspectaţi că luau mită pentru a falsifica rapoarte de expertiză a cadavrelor

Zece angajaţi ai Instituţiei Medicale Sanitare Publice ”Centrul de Medicină Legală” au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA. O urmărire penală a fost pornită în urma materialelor jurnalistice, dar şi a materialelor acumulate de CNA. Cei zece angajaţi sunt suspectaţi că, folosindu-se de situaţia de serviciu, ar fi organizat o schemă infracţională prin intermediul căreia ar fi dobândit ilicit mijloace băneşti ce reprezentau plăţi pentru serviciile de expertiză judiciară.

Reţinerile au fost efectuate după o serie de percheziţii la sediul Centrului de Medicină Legală din Chişinău, de unde procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au ridicat documente relevante pentru urmărirea penală. Acţiunile s-au desfăşurat şi la domiciliile angajaţilor, dar şi în automobile.

Banii ar fi fost pretinşi pentru a formula concluzii denaturate în rapoartele de expertiză, întocmite în legătură cu examinarea cauzei morţii unor persoane, iar aceste plăţi variau între 900 şi 10 000 lei şi nu erau contabilizate în casieria instituţiei. Prin urmare, sumele indicate ar fi fost împărţite între cei care prestau serviciile menţionate, în acest mod fiind cauzate prejudicii materiale instituţiei medicale.

În cadrul efectuării măsurilor speciale de investigaţii, s-a constatat că, doar în perioada iulie – septembrie anul 2019, suma încasată de legişti s-ar fi ridicat la 327 000 de lei. Pe faptele enunţate au fost pornite două cauze penale – pentru corupere pasivă şi escrocherie, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă de până la 500 000 de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii pe o perioadă de până la 15 ani.

Procuratura Anticorupţie exercită urmărirea penală în acest caz, suportul operativ fiind asigurat de Centrul Naţional Anticorupţie.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.

Similare
RECOMANDĂRI