Percheziţii la mai multe adrese. Este vizată o întreprindere implicată în Laundromat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Percheziţii la mai multe adrese. Este vizată o întreprindere implicată în Laundromat

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, de comun cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii, efectuează astăzi percheziţii pe mai multe adrese, pe faptul evaziunii fiscale a unei întreprinderi implicate în schema de spălare a banilor „Laundromat”, fapt care a prejudiciat bugetul de stat cu peste 200 milioane lei. 

Cetăţeni ai Ucrainei şi Republicii Moldova, implicaţi în evaziune fiscală

Ca urmare a investigaţiilor efectuate, a ieşit la iveală faptul că factorii de decizie ai unei întreprinderi cu sediul în mun. Chişinău, cetăţeni ai Ucrainei şi Republicii Moldova, au fost implicaţi în comiterea evaziunii fiscale în proporţii deosebit de mari. Mai exact, angajaţii Fiscului au constatat o diminuare semnificativă a TVA-ului şi a impozitului pe venit a întreprinderii vizate, pentru perioada de activitate 2012-2016, în mărime totală de 221.001.214 lei.

Contracte fictive cu companii nerezidente

Schema criminală a agentului economic vizat consta în întocmirea fictivă a contractelor de vânzare-cumpărare a bunurilor cu companii nerezidente, iar ca urmare pe conturile acestora erau transferate fonduri băneşti uriaşe. Pentru perioada vizată, rapoartele financiare ale companiei au fost depuse incomplet sau nici nu au fost depuse, ceea ce a făcut imposibilă calcularea directă a veniturilor încasate de agentul economic vizat, care în prezent ascunde de procurori documente contabile, financiare şi bancare.

Credite neperformante de la „Unibank”

De asemenea, potrivit informaţiilor obţinute pe parcursul urmăririi penale, compania indicată a obţinut şi credite neperformante de la BC „Unibank” SA, fapt pentru care este investigată de către Procuratura Anticorupţie.

Actualmente, se întreprind acţiuni pentru acumularea materialului probatoriu, precum şi pentru asigurarea prejudiciului cauzat bugetului public naţional. 

Procuratura menţionează că această cauză penală a fost iniţiată în rezultatul analizei efectuate de Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor.

Procuratura va reveni cu noi detalii pe parcurs.
Similare
RECOMANDĂRI