Pedeapsa lui Vlad Filat a fost redusă cu aproape 2 ani. Când ar putea ieşi de după gratii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pedeapsa lui Vlad Filat a fost redusă cu aproape 2 ani. Când ar putea ieşi de după gratii

Pedeapsa ex-premierului Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare, a fost redusă cu 685 de zile, adică cu circa 1 an şi nouă luni. Cererea apărării sale a fost admisă marţi, 30 iulie, la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana.

Informaţia a fost obţinută de Realitatea.md de la surse din cadrul instanţei.  TVR MOLDOVA a sunat avocatul lui Vlad Filat pentru a obţine o confirmare, însă acesta nu a răspuns la telefon şi nici la mesajul trimis de reporterul nostru.

Judecătorul de instrucţie Constantin Damaschin a fost cel care a examinat cererea şi s-a pronunţat în acest sens. La baza încheierii, ar fi stat hotărârea CEDO privind condiţiile de detenţie.

Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele deţinute cel puţin zece zile în condiţii inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri băneşti. Vlad Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată.

În acest an, ex-premierul va împlini în luna octombrie exact 4 ani de când a fost încarcerat, iar dacă am face un exerciţiu de matematică, perioada stată după gratii adunată cu perioada redusă este egală cu 5 ani şi 10 luni de închisoare ispăşiţi.

Tot potrivit Codului de Procedură Penală, ex-premierul ar avea tot dreptul să depună o cerere întru eliberarea înainte de termen, odată ce a ispăşit două treimi din pedeapsă. 

Încheierea Judecătoriei Ciocana urmează să fie făcută publică pe portalul instanţelor naţionale. Realitatea.md va urmări subiectul şi va reveni cu detalii şi reacţii.

Similare
RECOMANDĂRI