PD condamnă reforma justiţiei, iniţiată de actuala guvernare: „Este un pas înapoi”
Sursa foto:pdm.md Vizualizari:

PD condamnă reforma justiţiei, iniţiată de actuala guvernare: „Este un pas înapoi”

Partidul Democrat din Moldova a emis un comunicat de presă prin care condamnă reforma justiţiei anunţată şi promovată de actuala guvernare. PD spune că aceasta este o tentativă de a „supune în totalitate întregul sistem judecătoresc cu sfidarea tuturor principiilor şi standardelor internaţionale”.

Reforma justiţiei este de fapt o „anti-reformă”, spune PD, „un pas înapoi în ce priveşte independenţa şi eficienţa justiţiei”. 

„O veritabilă reformă este atunci când se consolidează independenţa procesuală şi funcţională a  judecătorilor, când se creează mecanisme viabile ca cetăţenii să aibă acces liber la justiţie şi să fie mulţumiţi de dreptatea care se face în instanţă. 

Din păcate, guvernarea înţelege reforma doar prin supunerea totală a justiţiei, să dea afară majoritatea magistraţilor incomozi, în special de la Curtea Supremă de Justiţie, prin mecanisme netransparente, neconstituţionale şi anti-democratice. La aceste acţiuni periculoase au atras atenţie până şi mai mulţi susţinători ai actualei guvernări, care au tras un semnal de alarmă şi au criticat proiectele Ministerului Justiţiei”, se spune într-un comunicat al democraţilor.

Partidul Democrat din Moldova, alături de partenerii externi, susţine că va monitoriza îndeaproape „acest proces de uzurpare a puterii judecătoreşti şi va depune toate eforturile legale pentru revenirea în albia legalităţii şi consolidarea independenţei justiţiei, un element indispensabil al statului de drept şi democraţiei”. 

Amintim că actuala guvernare a anunţat un proiect  de reformare a Curţii Supreme a Justiţiei şi a organelor Procuraturii, care presupune inclusiv crearea unei comisii externe, cu experţi inclusiv străini, care să evalueze judecătorii. 

Proiectul a fost trimis Comisiei de la Veneţia, care urmează până la sfârşitul lunii octombrie să dea un aviz.

Similare
RECOMANDĂRI