JUSTIŢIE

Pauză de mai bine de 10 luni în dosarul fostei viceministre a Finanţelor, reţinută în 2017 pentru corupţie

post-img

Fosta viceministră a Finanţelor, Maria Cărăuş, reţinută în 2017 pentru corupere pasivă, nu s-a mai prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Chişinău de mai bine de 10 luni, pentru că şedinţe de judecată nu au mai fost organizate din iunie 2018. Dosarul în care aceasta este vizată a luat o pauză după ce în această vară instanţa a admis solicitarea apărării cu privire la efectuarea unei expertize, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit ZDG, ultima şedinţă de la Judecătoria Chişinău în dosarul fostei viceministre a avut loc în iunie 2018, iar de atunci şedinţe nu au mai fost organizate. Pauza în dosar a fost luată după ce avocaţii Mariei Cărăuş au înaintat o cerere care a fost admisă de judecător, prin care se solicita dispunerea efectuării unei expertize telefonico-fonetică a înregistrărilor apelurilor telefonice, interceptate în cadrul urmării penale. Potrivit Procuraturii, expertiza este efectuată de către Centrul Naţional de Expertize Judiciare.

Tot în vara anului 2018, avocatul fostei viceministre, Vitalie Nagacevshi, a depus o sesizarea la Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 90 şi 95 din Codul de procedură penală. Sesizarea a fost depusă în legătură cu prezenţa în lista probelor prezentate de procurori a declaraţiilor unor martori care au fost condamnaţi anterior, în cadrul procedurii simplificate. Membrii Curţii Constituţionale au declarat însă cererea apărării ca fiind inadmisibilă.

Anterior, în acest dosar au mai fost organizate opt şedinţe de judecată care erau amânate şi întrerupte din diverse motive.

Contactat telefonic de ZDG, avocatul fostei viceministre, Vitalie Nagacevschi, a declarat că nu poate oferi detalii despre dosar pentru că nu se află în ţară.

În octombrie 2017, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au reţinut-o pe Maria Cărăuş, care deţinea funcţia de viceministră a Finanţelor, dar şi trei oameni de afaceri, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie, exprimate prin tentativa de trucare a unor licitaţii publice. Cărăuş a plecat din funcţie în perioada examinării dosarului.

Dacă va fi recunoscută vinovată de comiterea corupţiei pasive şi active, funcţionara riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 de mii la 500 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.