Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Patru judecători au demisionat din funcţiile deţinute

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererile de demisie a patru judecători. Au decis să renunţe la funcţii Ion Pleşca şi Iurie Melinteanu de la Curtea de Apel Chişinău, Alexandru Gheorghieş, preşedinte al Curţii de Apel Bălţi şi Maria Iftodi de la Judecătoria Edineţ.

Şapte judecători au depus iniţial cereri de demisie. Dintre ei, Anatol Pahopol, judecător la Curtea de Apel Chişinău, şi-a retras cererea. Colegii lui de instanţă, Ghenadie Lîsîi şi Ion Bulhac au solicitat amânarea examinării, fără a prezenta motivele. Conform legislaţiei, judecătorii care demisionează din sistem primesc o indemnizaţia unică de câteva sute de mii de lei. Miinistrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi are motive de supărare.

„Urmare a demisiilor respctive bugetul de stat ar putea să fie expus anumitor cheltuieli. Eu am pregătit un draft de propunere pentru CSE care vizează achitarea acestor indemnizaţii pentru respectivii judecători care pleacă în demisie, astfel încât bugetul să nu ca bugetul să nu fie expus acum şi să putem folosi aceşti bani pentru lupta cu coronavirusul”, a spus FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiţiei.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale urmează acum să decidă dacă anulează sau nu plăţile indemnizaţiilor pentru demisiile judecătorilor.
 
Similare
RECOMANDĂRI