JUSTIŢIE

Patru bărbaţi, care au introdus în ţară marfă de circa 2 milioane de lei, fără a trece controlul vamal, au fost trimişi în judecată

post-img

Procuratura Generală anunţă trimiterea în judecată a patru bărbaţi care au introdus în ţară, din Cernăuţi, Ucraina, marfă de larg consum în sumă de aproape două milioane lei, fără ca să treacă controlul vamal.

Aceştia nu sunt la prima abatere de acest fel. Reţinerea şi trimiterea lor în judecată de către procurorii din cadrul Procuraturii Briceni a devenit posibilă după ce aceştia au comis fapta de contrabandă pentru a doua oară, în baza interceptărilor efectuate de oamenii legii şi altor probe pertinente. În ambele cazuri, aceştia au traversat frontiera vamală prin segmentul verde din extravilanul satului Larga, Briceni.

În primul caz, în octombrie 2018, aceştia au eludat controlul vamal prin segmentul menţionat, cu un Nissan Patrol, în care au transportat mărfuri în valoarea vamală (care e mult mai mică decât cea de piaţă) de peste 760.000 lei. Însă, în ziua imediat următoare, după ce au depozitat marfa într-o gospodărie din aceeaşi localitate, aceasta a fost depistată şi ridicată de către echipele mobile ale Serviciului Vamal.

În baza informaţiei pe care au obţinut-o, oamenii legii au stabilit suspecţii au aplicat un set de măsuri de investigaţie, pentru acumularea probelor privind vinovăţia lor, inclusiv interceptarea comunicărilor acestora. Caracterul concludent al probelor, însă, a putut fi stabilit după cel de-al doilea episod al crimei.

Astfel, în cel de-al doilea caz, în aprilie 2019, aceştia au comis fapta penală deja cu două autovehicule: Nissan Patrol şi Mercedes 410D. Valoarea vamală a mărfii, de această dată, depăşea suma de 1.100.000 lei.  Făptaşii au depozitat-o în aceeaşi localitate, însă în altă locaţie – într-un depozit. Marfa, însă, a fost depistată şi ridicată de către oamenii legii, de asemenea, în ziua imediat următoare.

Cei patru făptaşi sunt bărbaţi cu vârste între 23 şi 35 de ani. Aceştia au declarat că au transportat marfa ilegal cu scop de comercializare. Marfa era de larg consum: produse industriale, piese, încălţăminte, îmbrăcăminte etc. Atât marfa, cât şi autovehiculele au fost ridicate, iar procurorii vor solicita în instanţă şi confiscarea lor.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de instanţa de judecată, în baza probelor prezentate de Procuratura Briceni, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoarea pentru un termen între 3 şi 10 ani. Până la pronunţarea sentinţei, procurorii au solicitat şi au obţinut pentru aceştia interdicţia de a părăsi ţara.

Procuratura va reveni cu informaţie actualizată, cu respectarea drepturilor părţilor.