JUSTIŢIE

Opinie: Comisia parlamentară trebuie să constate că Procuratura a tergiversat examinarea furtului miliardului

post-img

Comisia parlamentară privind investigarea fraudei bancare trebuie să constate că Procuratura Generală, în ultimii ani, a tergiversat examinarea cauzei ce ţine de furtul miliardului. De asemenea, aceeaşi comisie ar trebui să stabilească şi coparticiparea altor instituţii ale statului la înfăptuirea acestei fraude. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă a menţionat că toate materialele care au fost incluse în raportul companiei Kroll sunt la Procuratură. În opinia lui, Procuratura ar trebui să facă o analiză asupra tuturor acţiunilor şi inacţiunilor întreprinse până acum în cazul fraudei bancare. În opinia lui, Comisia parlamentară privind frauda bancară trebuie să constate că Procuratura Generală a tergiversat intenţionat examinarea cauzei.

Avocatul Ion Creţu susţine că Centrul Naţional Anticorupţie a ridicat rulajele de la băncile fraudate încă de la începutul lunii decembrie 2014, după ce a fost acordată de Guvern garanţia de stat. În plus, CNA putea urmări online toate tranzacţiile care se făceau în acea perioadă. „Pe data de 25-26 noiembrie sunt transferuri de 153 de milioane de euro, de 113 milioane de dolari şi alte transferuri. În acele zile s-au transferat aşa sume de bani. Adică, deja după ce a fost aprobată eliberarea garanţiei de stat”, a menţionat apărătorul.

Şi comentatorul politic Corneliu Ciurea consideră că faţă de Procuratură sunt pretenţii foarte mari şi această instituţie deocamdată tace. În opinia lui, liderii Partidului Democrat, care au fost vocali, vor fi vizaţi de anchete şi nu se poate exclude ridicarea imunităţii. „Noi nu ştim ce se întâmplă acum la Procuratură şi cum se instrumentează acum aceste anchete”, susţine comentatorul.

Fosta deputată Stela Jantuan susţine că scopul comisiei parlamentare special create trebuie să fie de a determina coparticiparea instituţiilor statului în această fraudă bancară. În opinia ei, furtul banilor din sistemul bancar nu s-a întâmplat doar în 2014, dar pentru ca acesta să se întâmple au fost făcute anumite schimbări legislative şi normative şi toate acestea s-au făcut sub paravanul cerinţelor FMI şi Acordului de Asociere RM-UE. „Au fost nişte lucruri fără precedent când statul Republica Moldova, prin fosta guvernare, pur şi simplu a jefuit propriii cetăţeni. Toţi cei care au participat, mai ales reprezentanţii instituţiilor statului, trebuie să răspundă pentru acest lucru”, a afirmat Stela Jantuan.