Olesea Stamate: O bună parte a reprezentanţilor sistemului procuraturii nu vrea schimbări în sistem şi opune rezistenţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Olesea Stamate: O bună parte a reprezentanţilor sistemului procuraturii nu vrea schimbări în sistem şi opune rezistenţă

O bună parte a reprezentanţilor sistemului procuraturii nu vrea schimbări în sistem, opune rezistenţă şi o va face în continuare. Totuşi, există şi o parte a reprezentanţilor care ar vrea ca acest sistem să devină curat, independent, imparţial şi echitabil. Declaraţia aparţine ministrei Justiţiei, Olesea Stamate.

Olesea Stamate a menţionat că reprezentanţii sistemului nu reacţionează imediat la schimbări şi că îşi doresc păstrarea actuală a lucrurilor în procuratură. „Lucrurile nu se pot întâmpla într-o zi-două, de la numirea unei noi persoane în funcţie. Eu aş vrea tare mult să văd cum noul procuror general interimar va face faţă sarcinilor care îi sunt puse în faţă”, a declarat Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, transmite IPN.

Ministra justiţiei a mai spus că în prezent se lucrează la un proiect de lege cu privire la modificarea procedurii de numire a procurorului general. Olesea Stamate susţine că se va propune să fie eliminat criteriul de cinci ani vechime în muncă în sistemul procuraturii, ca să fie deschisă „poarta pentru candidaţi din afara sistemului”.

Ministra a menţionat că se lucrează şi asupra unui proiect de lege prin care se va propune revizuirea competenţelor Procuraturii Anticorupţie şi, eventual, a Centrului Naţional Anticorupţie. Acest exerciţiu, afirmă Olesea Stamate, va implica evaluarea activităţii procurorilor şi se va începe de la şefii procuraturilor. În special, este vorba de şefii de la PA şi PCCOCS.

Olesea Stamate a mai precizat că se va propune, printr-un alt proiect de lege, reducerea competenţelor Curţii Supreme de Justiţie, a numărului judecătorilor, până la 17 şi a mandatului acestora. „Va fi creată o comisie care va face evaluarea pe două componente: avere-interese şi activitatea profesională. Acest lucru va începe din toamnă. Planul este să avem la începutul anului 2020 o nouă componenţă a CSJ, iar judecătorii care nu vor trece de evaluare nu vor mai face parte din componenţa CSJ”, a subliniat Olesea Stamate.
Similare
RECOMANDĂRI