JUSTIŢIE

O casă folosită pentru trafic de copii a fost confiscată în favoarea statului

post-img

Curtea de Apel Chişinău a decis să fie confiscat un imobilul din strada Drumul Taberei, 25, din Chişinău, care a fost utilizat la comiterea infracţiunilor de trafic de persoane.

În primăvara acestui an, două cetăţence ale Republicii Moldova şi una a Israelului au fost condamnate la câte 12, 5 şi, respectiv 7 ani de închisoare pentru crearea unui grup criminal organizat, specializat în trafic de copii şi proxenetism.

Potrivit Procuraturii Generale, în perioada anilor 2009 – 2014, inculpatele au îndemnat şi recrutat pentru practicarea prostituţiei mai multe tinere, printre care şi minore. Toată „afacerea” avea loc în casa de pe str. Drumul Taberei, care-i aparţinea uneia dintre inculpate – cetăţeancă a Israelului (soacra lui Alexandru Covali, alias „Şalun” – capul grupării criminale, condamnat în anul 2010 la 19 ani închisoare). 

Potrivit schemei deconspirate în cursul urmăririi penale, inculpatele recrutau victimele din familii social vulnerabile, după care le determinau să practice prostituţia. În unele cazuri, victimele erau îndemnate să se prostitueze de către taximetrişti, care le transportau direct în localul închiriat de inculpate.

Inculpatele luau de la clienţi banii pentru serviciile prestate de către victime.

Anterior, imobilul respectiv a mai nimerit în vizorul organelor de drept, fiind utilizat în scopuri similare de către grupul criminal, condus de Alexandru Covali, alias „Şalun”. Prin hotărîri judecătoreşti, însă, proprietarii au reuşit scoaterea bunului imobil de sub sechestru.

Stabilind noi cazuri de trafic de copii şi proxenetism procurorii au pus repetat sechestru pe respectivul imobil în vederea ulterioarei confiscări în folosul statului, iar în aprilie curent, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani din nou a anulat sechestrul aplicat de procurori asupra imobilului de pe Drumul Taberei. 

Procurorii nu au fost de acord cu această hotărâre şi din nou au contestat-o. Astfel, recent, Colegiul penal al Curţii de Apel a admis apelul procurorului, supunând confiscării speciale imobilul respectiv.

Decizia Curţii de Apel este definitivă şi executorie însă poate fi supusă recursului la Curtea Supremă de Justiţie.