JUSTIŢIE

Numirile de ieri în funcţii cheie ale instanţelor de judecată au stârnit reacţii dure. Între timp, CSM a anunţat că intră în carantină

Numirile de ieri a mai multor judecători consideraţi compromişi în funcţii cheie la instanţele de judecată din Republica Moldova au stârnit reacţii dure.

Şeful delegaţiei UE la Chişinău a reacţionat într-o postare pe o reţea socială.  Excelenţa Sa, Peter Michalko, susţine că este necesară o adevărată reformă în sistemul judiciar din Republica Moldova, fără oameni compromişi.

Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul U.E. în Republica Moldova: „Înţeleg foarte bine că astăzi oamenii pot simţi un puternic sentiment de dezamăgire. Speranţele că poate exista o schimbare în sistemul de justiţie al Republicii Moldova depind de desemnarea persoanelor cu o integritate indubitabilă în locul celor care au determinat justiţia să servească intereselor particulare, să anuleze alegerile, etc…. ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiţie. Este necesară o adevărată reformă a justiţiei."

Tot pe o reţea socială a reacţionat şi prim-ministrul Republicii Moldova. Ion Chicu spune că, din poziţia de repezentant al puterii executive, nu se poate implica în schimbările ce au loc în justiţie, dar, ca cetăţean, condamnă aceste numiri.


ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Ca reprezentant al puterii executive, nu pot să-mi permit să fac ingerinţă în puterea, care se numeşte - Justiţie. Ca cetăţean al acestei ţări, însă, nu pot înţelege cum o persoană pentru decizia căreia Republica Moldova trebuie să plătească 70 mln lei pe cazul "Gemenii", poate fi numită de către CSM în fruntea Curţii Supreme de Justiţie. Sper foarte mult, că Parlamentul Republicii Moldova nu va aproba această decizie foarte controversată a Consiliului Suprem al Magistraturii”.

Opoziţia îl acuză pe şeful statului pentru deciziile magistraţilor. Numirea judecătorul Clima la conducerea Curţii de Apel Chişinău, cel care a participat la anulare a alegerilor locale din Chişinău, în 2018, ar dovedi încă odată relaţia pe care o are Dodon cu Plahotniuc.


MAIA SANDU, lider PAS: „Dodon "curăţă" justiţia promovând în funcţii de răspundere slugile lui Plahotniuc. Timp de 4 ani de mandat, la indicaţia lui Plahotniuc, a numit în funcţie de judecători o mulţime de oameni corupţi. Şi acum tot, pe aceştia îi promovează. Judecătorul Clima, unul dintre cei care au menţinut decizia de anulare a alegerilor în Chişinău, a fost propus azi de CSM pentru a fi numit Preşedinte al Curţii de Apel. Cineva mai are dubii că anularea alegerilor … a fost un complot comun al lui Plahotniuc şi Dodon?”.


ANDREI NĂSTASE, liderul Platformei DA: „Ni se întâmplă lucruri foarte şi foarte grave, dacă vreţi la fel de grave poate şi mai decât pe timpul lui Plahotniuc, dar cineva îşi vede de calculele sale electorale. Igor Dodon, nu te mai poţi ascunde după deget şi nu te mai poţi ascunde după aparenţe. Eşti complicele lui Plahotniuc la anularea alegerilor din 2018, aceast act criminal te va urmări toată viaţa, iar dovadă a faptului că ai fost implicat este numirea lui Clima la conducerea Curţii de Apel Chişinău".

Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii trebuia să aibă o nouă şedinţă în cadrul căreia urmau să fie numiţi noi judecători la Curtea Supremă de Justiţie şi la Curtea de Apel Chişinău. Şedinţa a fost amânată, fără explicaţii. Reamintim că ieri, Vladislav Clima a fost desemnat preşedintele Curţii de Apel Chişinău. Iar, Tamara Chişca-Doneva, cea care a luat decizia finală în cazul "Gemenii" şi a dus la obligarea statului de către CEDO la achitarea unor prejudicii de până la 3,6 milioane de euro, a fost desemnată în funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţiei.