JUSTIŢIE

Noi reţineri în dosarul „Borman”, intentat pentru trafic de droguri

post-img

Unul din membrii organizaţiei criminale „Borman” a fost reţinut într-o operaţiune specială efectuată de către Serviciul de Grăniceri al Ucrainei în comun cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii. Acesta are 46 de ani, este cetăţean al Republicii Moldova, originar din oraşul Teleneşti. Acţiunea a avut loc la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Într-un comunicat de presă, PCCOCS a remis organelor competente ale Ucrainei o cerere de comisie rogatorie internaţională, pentru efectuarea percheziţiilor la mai multe adrese ale suspectului, precum şi pentru efectuarea altor acţiuni de urmărire penală.

Persoana reţinută face parte din organizaţia criminală „Borman”, rolul căruia era de a dirija şi supravaghea transmiterea drogurilor în cantităţi deosebit de mari, pe teritoriul Federaţiei Ruse, droguri transportate la indicaţia liderului organizaţiei criminale, din Spania în Federaţia Rusă. Totodată, persoana vizată era responsabilă şi de comercializarea drogurilor, prin dirijarea curierilor, atât pe teritoriul or. Moscova, cât şi în suburbii. 
 
Astfel, la data de 21.01.2019 în or. Odessa Ucraina, Serviciile Speciale ale Poliţiei de Frontieră din Ucraina împreună cu angajaţii Direcţiei Combaterii Crimei Organizate a Inspectoratului Naţional de Investigaţii (INI) au efectuat mai multe percheziţii, în rezultatul cărora au fost ridicate mai multe mijloace electronice (telefonie mobilă, calculatoare, etc.), precum şi înscrisuri, ce prezintă interes pentru urmărirea penală.

Judecătoria regiunii Odessa a emis un mandat de arest pe numele acestuia pentru 40 de zile, cu examinarea extrădării lui ulterioare, se anunţă într-un comunicat de presă al Procuraturii.

Oleg Pruteanu, alias „Borman”, considerat liderul grupării criminale şi un grup de complici de-ai săi au fost reţinuţi în octombrie anul 2017. La sfârşitul lunii iunie anul trecut, PCCOCS a finalizat urmărirea penală şi a expediat dosarul în judecată. Capetele de acuzare vizează crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, traficul de droguri şi spălare de bani, începând cu anul 2012. Membrilor grupului le este incriminată organizarea circulaţiei ilegale a drogurilor în Federaţia Rusă, obţinând venituri de minimum 20 de milioane de lei. Aceştia mai sunt învinuiţi şi de spălarea banilor obţinuţi din vânzarea drogurilor pe teritoriul Federaţiei Ruse, fiind procurate imobile şi bunuri mobile de peste opt milioane de lei.