JUSTIŢIE

Modificarile intra în vigoare. De astăzi numărul membrilor CSM poate fi extins de la 12 la 15

post-img

Decretul de promulgare şi legea pentru modificarea unor acte legislative, care stabileşte majorarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor fi publicate vineri, 31 ianuarie, în Monitorul Oficial. De astăzi, documentele vor intra în vigoare.

Potrivit noilor modificări ale legislaţiei, CSM va fi suplinit cu doi membri de drept titulari din rândul profesorilor, care vor fi aleşi de către Comisia parlamentară juridică, precum şi cu un membru din rândul judecătorilor, acesta urmând să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor.

Astfel, numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15. Suplinirea se impune în vederea excluderii incidentelor sau blocajelor în activitate, în special, la întrunirea cvorumului.

Cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari sunt numiţi de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, în baza propunerilor Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, în urma unui concurs public.

De asemenea, documentul prevede o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea generală a judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, 4 membri urmează a fi selectaţi din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanţă, 2 membri - din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanţei de apel şi 1 membru - din rândul judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie.

Totodată, în cazul în care survine interimatul funcţiei de preşedinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

O altă modificare reglementează condiţiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rândul judecătorilor. Magistraţii trebuie să aibă o vechime în funcţia de judecător de cel puţin 3 ani efectiv lucraţi, la ultima evaluare trebuie să fi obţinut calificativul ”foarte bine” şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii 3 ani. De asemenea, candidaţii urmează să prezinte pe lângă CV şi scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le vor urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului va organiza, în modul stabilit de legislaţie, concursul pentru selectarea membrilor în CSM din rândul profesorilor de drept titulari pentru un mandat de 4 ani. Tot în acelaşi termen CSM va anunţa data şedinţei Adunării generale a judecătorilor pentru alegerea membrului din rândul judecătorilor.