Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate: „Nu consider că dacă noi nu avem un procuror european, am compromis reforma”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate: „Nu consider că dacă noi nu avem un procuror european, am compromis reforma”

Dacă în Republica Moldova nu va fi ales un procuror european, reforma justiţiei nu va fi compromisă. De această părere este noul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate.

Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, susţine că faptul că cel puţin 80 la sută din respondenţii la sondaje nu au încredere în justiţie, este un semnal alarmant.

Acest semnal, menţionează Olesea Stamate, „este primul care ne-a dat mandat nouă, celor care suntem astăzi la guvernare, să facem ceva ca să restabilim încrederea cetăţenilor în justiţie. Acum suntem la o etapă când alegem metodele prin care noi putem să facem acest lucru.

Ar fi o metodă simplă, cea mai simplă – să nu faci nimic. Este o altă metodă mai radicală, care ar zice: „Schimbăm tot, eliminăm toţi oamenii din sistemul actual şi luăm alţii în loc”. Noi optăm pentru o variantă de compromis, o variantă de mijloc, care, credem noi, va da rezultate atât de ordin pe termen scurt, cât mai mult pe termen mediu şi lung. Vrem să facem anumite restructurări acolo unde acestea, într-adevăr, sunt necesare”, a declarat noul ministru al Justiţiei în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Olesea Stamate, fiind întrebată despre ideea unui procuror european, declară că Ministerul Justiţiei a avut rezerve cu privire la criteriul de cetăţenie. „Un procuror general trebuie să aibă acces la secretul de stat. Altfel cum desfăşoară el şi coordonează activitatea specială de investigaţie, cum oferim noi acces la secretul de stat unei persoane care nu are cetăţenia Republicii Moldova, ori legea cu privire la secretul de stat scrie clar? Deci, dacă se ia decizia până la urmă, dacă se adoptă modificarea la legea respectivă ca procurorul să poată fi ales şi din ne-cetăţeni ai Republicii Moldova, atunci trebuie să se facă modificările la Legea cu privire la secretul de stat, cel puţin, şi s-ar putea să fie nevoie şi de alte modificări în legislaţie.

Eu nu sunt de părerea că noi, în cazul în care nu avem un procuror european, am compromis reforma. Eu încă sper că noi putem identifica un candidat bun local”, a mai adugat ministrul Justiţiei.

Olesea Stamate mai spune, referitor la curăţenia generală în breasla judecătorească, că mizează pe capacitatea, curajul şi îndrăzneala CSM-ului să cureţe sistemul de sine stătător. „Unde va fi nevoie de ajutorul nostru, noi suntem aici. Deci, ei ne pot solicita ajutorul, asistenţa, noi suntem dispuşi să o facem, însă, da, mizăm acum pe CSM să facă curăţenie în sistemul judecătoresc de sine stătător”, precizează ministrul Justiţiei.

Similare
RECOMANDĂRI