Ministrul Justiţiei anunţă că un expert internaţional a acceptat să facă parte din Comisia care va preselecta candidaţii la funcţia de procuror general
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Justiţiei anunţă că un expert internaţional a acceptat să facă parte din Comisia care va preselecta candidaţii la funcţia de procuror general

Ministrul Justiţiei Olesea Stamate spune că un expert internaţional a acceptat deja să facă parte din Comisia care va preselecta candidaţii la funcţia de procuror general al Republicii Moldova.

Este vorba despre James Hamilton, fost procuror irlandez, expert care a lucrat în cadrul Comisiei de la Veneţia, şi a vizitat de mai multe ori Republica Moldova, oferind expertiză ţării noastre, spune ministra. Ministra Spune că a ajuns la acest nume după ce a căutat mai multe nume de experţi internaţionali, iar mai mulţi din colegii ei l-au recomandat pe James Hamilton.
 
„Am toată încrederea că va aduce valoare acestei comisii”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii Politica de la TV8.

Întrebată de ceilalţi membri ai acestei comisii, care va preselecta candidaţii la funcţia de procuror general, Olesea Stamate spune că componenţa comisiei va fi anunţată până la sfârşitul săptămânii viitoare.
 
Amintim că, conform reformei justiţiei iniţiată de actuala guvernare, candidaţii care îşi depun dosarele pentru funcţia de procurer general vor fi preselectaţi de către o comisie constituită de Ministerul Justiţiei. Din această comisie va face parte ministrul justiţiei (Olesea Stamate), un fost procuor sau un fost judecător cu cel puţin 10 ani de experienţă în funcţia de procuror sau judecător, un expert internaţional cu vastă experienţă în procuratură sau în domeniul anti-corupţie, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societăţii civile şi un alt expert naţional desemnat de Preşedintele Parlamentului R. Moldova.

Această Comisie va selecta cel puţin două candidaturi şi le va înainta Consiliului Superior al Procurorilor.
Similare
RECOMANDĂRI