Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Coaliţia de guvernare a propus un nou proiect de reformă a Justiţiei, agreat de Parlament şi Guvern

Guvernarea PSRM-ACUM vine cu o nouă reformă a justiţiei. Ministerul propune modificarea componenţei Curţii Supreme de Justiţie şi reducerea numărului judecătorilor de la 33 la 17. În plus, urmează să fie schimbată şi modalitatea de alegerea a procurorului general. La Guvern va fi creată o comisie care va alege două candidaturi pentru şefia procuraturii pe care le va propune pentru aprobare Consiului Superior al Procurorilor.

Potrivit noii reforme a procuraturii, prezentată astăzi de ministrul Justiţiei, urmează să fie redus numărul judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie de la 33 la 17.

De asemenea, sunt modificate şi criteriile în baza cărora va fi ales noul procuror general. Mai mult, dacă până acum procurorul general era numit de preşedintele Republicii Moldova la propunerea consiliului superior al procurorilor, acum se propune ca viitorul şef de la procuratură să fie ales de o comisie instituită de către Guvern.

Preşedintele Igor Dodon s-a arătat sceptic în privinţa unui astfel de scenariu de alegere a noului procuror general şi spune că Guvernul îşi va alege astfel propriul candidat.

Coaliţia PSRM-ACUM spune că proiectele de lege care ar pune în aplicare noua reformă a procuraturii ar urma să fie aprobate de Legislativ  în sesiunea parlamentară de toamnă – iarnă.
Similare
RECOMANDĂRI