JUSTIŢIE

Ministerul Justiţiei propune modificări ale Codulului de Procedură Civilă pentru a simplifica procesele de judecată

post-img

Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului de Procedură Civilă. Propunerile recepţionate de la instituţiile statului şi societatea civilă vor fi consultate public la 22 mai 2017, ora 9:00. Noile prevederi vor fi introduse pentru a avea procese de judecată mai simple şi rapide.

Principalele modificări vizează unificarea practicii judiciare, reducerea cazurilor de amânare abuzivă a şedinţelor de judecată, introducerea procedurii scrise pentru cauzele civile de mică valoare, a dosarului electronic, prezentarea on-line a înscrisurilor pentru instanţă şi o pregătire mai bună a pricinii pentru dezbaterile judiciare.

Elementele noi sunt propuse pentru a reduce abuzurile de procedură, excluderea posibilităţilor de tergiversare a procesului civil şi reducerea duratei de examinare a cauzelor civile. Totodată, va fi aplicată o procedură specială de examinare a cauzelor civile cu valoare redusă, în scopul clarificării rapide şi eficiente a litigiilor.

Vor fi amplificate responsabilităţile participanţilor la proces pentru absenţele nemotivate de la şedinţele de judecată. De asemenea, va fi oferită o importanţă mai mare pentru părţi la etapa pregătirii pricinii pentru dezbaterile judiciare, crescând calitatea examinării dosarului şi ulterior consolidarea rolului judecătorului.

Cererile sau actele procedurale vor putea fi depuse în instanţa de judecată prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD). Acesta este unic pentru întreg sistemul judecătoresc din Moldova. Cererea sau actele depuse vor fi autentificate cu semnătura electronică avansată calificată.

Astfel, comunicarea autorităţilor publice, a persoanelor juridice de drept privat şi avocaţilor se va realiza prin utilizarea poştei electronice, conectate la PIGD. De asemenea, va fi introdusă posibilitatea audierii părţilor la proces, a martorilor, a experţilor prin intermediul videoconferinţelor.

​Noile norme sunt înaintate pentru optimizarea costurilor suportate de cetăţeni pentru actul justiţiei, asigurarea dreptului de apărare pentru participanţii la proces şi forma publică a şedinţelor de judecată. Proiectul a fost transmis pentru avizare spre autorităţile şi instituţiile interesate, ministere, judecătorii, comisii, asociaţii şi uniuni profesionale. Ulterior, acesta urmează a fi aprobat de Guvern şi transmis spre examinare Parlamentului.