JUSTIŢIE

Medicul Vadim Scarlat a fost eliberat din arest, după ce şi-a recunoscut vina

post-img

Medicul Vadim Scarlat, care a fost reţinut în luna octombrie a anului trecut de către CNA într-un dosar de corupţie, a fost eliberat din arest la domiciliu după ce şi-a recunoscut vina.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, la 14 ianuarie, măsura preventivă de arest la domiciliu a fost modificată de către procuror, datorită colaborării învinuitului cu organele de urmărire şi încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Astfel, Scarlat a fost eliberat din arest, fiind obligat să nu părăsească ţara pe un termen de 60 de zile.

Procuratura Anticorupţie mai menţionează că urmărirea penală în privinţa lui Scarlat se află la etapa finală, iar în curând, cauza penală va fi transmisă spre examinare instanţei de judecată.

În acelaşi timp pe un portal pentru mame se anunţă că începând de astăzi, 15 ianuarie, medicul obstetrician-ginecolog Vadim Scarlat îşi va relua activitatea şi va primi pacientele la o clinică privată din sectorul Botanica al Chişinăului.

Medicul Vadim Scarlat este învinuit că i-a transmis unui magistrat, prin intermediul asistentului judiciar (ambii reţinuţi în cauza dată), 2 000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitate de învinuit. Procuratura Anticorupţie susţine că Scarlat este vizat într-un dosar cu privire la decesul unui nou-născut. Potrivit actului de învinuire, expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului. În apărarea sa, medicul a solicitat o expertiză în comisie care însă a oferit alte concluzii, diferite de primele. Ca să pună punct divergenţelor, părinţii nou-născutului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la Bucureşti, însă solicitările lor nu au fost acceptate de magistrat. Pentru a fi admisă expertiza care l-ar fi disculpat, medicul ar fi recurs la mituirea judecătorului care, în final, a respins, atât demersurile procurorului, cât şi ale părinţilor copilului decedat, scrie ZDG.

Zece persoane au fost reţinute pe 23 octombrie, fiind bănuite în „dosarul mită pentru judecători”: magistratele Liubovi Brânza, Ludmila Ouş şi Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chişinău, magistratele Victoria Hadârcă şi Svetlana Tizu de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, procurora Vera Chiranda de la Procuratura municipiului Chişinău, avocata Nadejda Agatii, medicul Vadim Scarlat, un asistent judiciar şi o persoană fizică (inculpată) ale căror nume nu au fost făcute publice de procurori.