Marcel Spătari: Judecătorii trebuie să aibă parte de un statut special
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Marcel Spătari: Judecătorii trebuie să aibă parte de un statut special

Reprezentanţii sistemului judecătoresc şi cei ai Guvernului au poziţii diferite cu privire la legea prin care a fost majorată vârsta de pensionare a judecătorilor şi modificată formula de calcul a pensiei acestora. Judecătorii spun că experienţa europeană arată că pensia unui magistrat trebuie să fie egală cu salariul acestuia, pe când noua lege prevede o pensie egală cu 55% din salariu. Potrivit judecătorilor, stabilitatea financiară este indispensabilă unui sistem judecătoresc independent, notează IPN.

Recent, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Curţii Constituţionale să declare neconstituţionale modificările operate la legea cu privire la statutul judecătorului, însă Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea. Astfel, rămân în vigoare prevederile prin care judecătorilor le-au fost reduse unele garanţii sociale.

„Noi ca judecători nu suntem politicieni şi nu luăm decizii populare. Deciziile noastre se bazează strict pe lege, dacă noi ca judecători nu putem să ne apărăm drepturile, ce fel de justiţie putem face pentru cetăţeni? Cei cu salarii şi pensii foarte mari sunt doar câţiva în sistemul judecătoresc. Stabilitatea financiară este o parte componentă a independenţei unui judecător. Practica internaţională spune că pensia unui judecător trebuie să fie cât mai aproape de valoarea salariului unui judecător în funcţie. Prin modificarea operată s-a decis ca pensia judecătorului să fie de 55% din salariu, dar această modificare a fost subtil ascunsă de o altă prevedere care indică faptul că în fiecare an sunt 3% adaos, ceea ce înseamnă că un judecător trebuie să înceapă a munci din clasa a 12-a ca să obţină acele 80% din salariu”, a spus preşedintele Judecătoriei Anenii Noi, Ghenadie Mârza, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spătari, spune că majorarea vârstei de pensionare a judecătorilor este argumentată de factorii demografici din ţară, iar cuantumul pensiei lunare a judecătorilor nu va depăşi 80% din valoarea salariului.

„Nu avem nimic împotriva faptului ca judecătorii să aibă parte de un statut special. Legea prevede o eşalonare treptată a creşterii vârstei de pensionare şi a prelungirii stagiului de cotizare în calitate de judecător. În continuare judecătorii beneficiază de un statul special şi pensia lor este calculată conform regulii vechi, ceea ce s-a schimbat anul trecut a fost vârsta de pensionare. Cuantumul pensiei lor este 55% din salariul mediu lunar şi creşte cu 3% până la 80% pentru fiecare an muncit peste vechimea în funcţia de judecător”, a spus Marcel Spătari.

Potrivit legii, de la 1 iulie 2021, vârsta de pensionare pentru judecători este de 50 de ani  şi 6 luni, aceasta va creşte gradual până la 63 de ani. În fiecare an, vârsta de pensionare se va majora cu 6 luni. 

Similare
RECOMANDĂRI