Maia Sandu, despre Adunarea Generală a Judecătorilor: A avut loc cu încălcarea flagrantă a procedurii. Deciziile nu pot fi luate în serios
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu, despre Adunarea Generală a Judecătorilor: A avut loc cu încălcarea flagrantă a procedurii. Deciziile nu pot fi luate în serios

Aşa-numita Adunare Generală a Judecătorilor a avut loc cu încălcarea flagrantă a procedurii, în lipsa cvorumului prevăzut în mod imperativ de lege şi prin nesocotirea temeiurilor legale de retragere a mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. De această părere este prim-ministrul Maia Sandu, care a venit cu o reacţie la deciziile luate ieri de judecători.

Drept urmare, Maia Sandu susţine că aşa-numitele decizii luate ieri de judecători, şi anume de ridicare a mandatului a 6 membri CSM şi de stabilire a următoarei Adunări Generale a Judeătorilor, în care să fie numiţi noiii membri CSM, „nu au efecte juridice şi nu pot fi luate în serios”.

„Cred cu tărie că doar judecătorii trebuie să decidă cine sunt membrii CSM delegaţi de aceştia. Însă este inadmisibil ca acest lucru să se întâmple prin eludarea flagrantă a prevederilor legale”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

De asemenea, potrivit prim-ministrului, ceea ce s-a întâmplat ieri demonstrează că „autocurăţarea sistemului judecătoresc este imposibilă”.

„De aceea vom merge înainte cu fermitate în ceea ce priveşte reforma Curţii Supreme de Justiţie şi a sistemului judecătoresc în ansamblu, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor”. 

Amintim că ieri, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor. Deşi CSM a fost împotriva convocării acesteia, Curtea de Apel Chişinău a dispus organizarea acestei Adunări, decizie menţinută şi de Curtea Supremă de Justiţie. 

La adunare s-au înregistrat 200 de judecători, iar 184 de judecători au participat la procedura de vot, în urma căreia au fost ridicate mandatele a 6 judecători.
 

Similare
RECOMANDĂRI