Maia Sandu a prezentat un concept actualizat de evaluare a judecătorilor şi procurorilor, prin intermediul a trei structuri
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Maia Sandu a prezentat un concept actualizat de evaluare a judecătorilor şi procurorilor, prin intermediul a trei structuri

În cadrul celei de-a doua şedinţe a Consiliului de coordonare a politicilor anticorupţie şi reformei pe lângă Prim-ministru a fost prezentat conceptul actualizat de evaluare a judecătorilor şi procurorilor. Acesta a fost elaborat şi adaptat după recomandările formulate de Comisia de la Veneţia în opinia sa preliminară privind reforma Curţii Supreme de Justiţie şi a procuraturii.

Conceptul prevede crearea a trei structuri noi pentru implementarea reformei:

1. Misiunea de Monitorizare - va selecta membrii Comisiei de evaluare şi va monitoriza activitatea acesteia. Misiunea de Monitorizare va fi constituită din 7 membri, dintre care 5 specialişti internaţionali şi 2 reprezentanţi din societatea civilă.

2. Comisia de Evaluare – pentru evaluarea extraordinară a judecătorilor şi procurorilor, care presupune verificarea integrităţii şi eticii, precum şi a profesionalismului acestora.

3. Colegiul Special de Apel – va examina contestaţiile actorilor justiţiei ce nu vor susţine evaluarea extraordinară sau nu vor fi promovaţi.

Evaluarea judecătorilor prin instrumentele descrise mai sus are drept obiectiv curăţirea corpului de judecători şi de procurori de persoane lipsite de integritate şi urmează să pornească în cele mai importante instituţii din justiţie: Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor.

Premierul Maia Sandu susţine că reformarea justiţiei rămâne prioritatea numărul unu a Guvernului Republicii Moldova. „Politicienii vin şi se duc, dar schemele de corupţie rămân tot acolo, de 3 decenii. Trebuie să-i oprim pe cei care s-au obişnuit să facă abuzuri, să fure, ştiind că nu vor păţi nimic pentru asta. Cei care au frică de evaluare să plece din sistem. Mai puţină justiţie selectivă înseamnă mai puţini bani furaţi şi mai multe resurse în bugetul statului”, a declarat Maia Sandu.

Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a declarat că până la sfârşitul săptămânii viitoare proiectul de lege va fi definitivat.

Consiliul Anticorupţie este o platformă pentru examinarea problemelor sistemice şi de politici în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei şi reforma justiţiei şi pentru coordonarea eforturilor între autorităţile publice competente în vederea implementării cu succes a politicilor adoptate.  Acesta s-a întrunit pentru prima dată la 16 septembrie curent.

Similare
RECOMANDĂRI