JUSTIŢIE

Mai mulţi angajaţi ai fostei Direcţii 5 a INI, acuzaţi că ar fi plasat în maşina unui politician muniţii înainte ca acesta să plece în Ucraina

Mai mulţi angajaţi ai fostei Direcţii numărul 5 a Inspectoratului Naţional de Investigaţie sunt acuzaţi de procurori că au plasat în maşina unui politician muniţii înainte ca acesta să se deplaseze în Ucraina. Presupusa infracţiune a avut loc în urmă cu trei ani, iar victimă a devenit consilierul municipal din Chişinău din partea Platformei DA, Ruslan Verbiţchi. În urma acelui caz, el s-a ales cu dosar penal pentru transportare ilegală a armelor.

Potrivit procurorilor, foştii poliţişti ai Direcţiei 5 au plasat intenţionat în maşina lui Ruslan Verbiţchi zeci de cartuşe pentru pistolul-mitralieră "Kalaşnicov", înainte ca acesta să traverseze hotarul spre Ucraina. În rezultat, membrul Platformei DA, s-a ales cu dosar penal. Pentru a acumula probe şi a demonstra că a fost o înscenare, procurorii PCCOCS au făcut percheziţii împreună cu ofiţerii SIS.

RUSLAN VERBIŢCHI, consilier municipal, Platforma DA: „A ieşit la iveală adevărul, pentru că cartuşele care au fost puse ilegal în RM la mine în maşină, sub bara de protecţie din spate, a fost pusă de angajaţii Direcţiei 5, asta e ceva foarte grav. Eu am dosar în Ucraina, prima instanţă am fost achitat şi în a doua sunt la apel. Şi ceea ce a apărut acum, că mi-a fost fabricat dosarul. Vor fi de ajutor în instanţa de judecată.”

Procurorii susţin că poliţiştii Direcţiei 5, care au înscenat infracţiunea, au fost implicaţi şi în fabricarea dosarului în care Gheorghe Petic, un alt membru al Platformei DA, a fost acuzat de viol. Astfel, ambele fapte au fost comasate într-un singur dosar.

Tot astăzi, Procuratura Anticorupţie a trimis în instanţa de judecată dosarul "interceptărilor ilegale",  în care la fel au fost implicaţi foşti angajaţi ai poliţiei din cadrul fostei Direcţii numărul 5 . Aceştia au interceptat convorbirile telefonice ale unor reprezentanţi ai opoziţiei, activişti civici şi jurnalişti. Între suspecţi se numără 5 poliţişti, printre care şi fostul şef al direcţiei Valeriu Cojocaru.

Persoanele bănuite sunt acuzate de încălcarea inviolabilităţii vieţii personale şi de violarea dreptului la secretul corespondenţei. În anul 2019, procurorul general interimar de atunci, Dumitru Robu, anunţa că au fost pornite trei cauze penale pe cazul interceptărilor ilegale, iar dosarul a fost transmis în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.