JUSTIŢIE

VIDEO. Reforma justiţiei: CSJ va rămâne cu mai puţini judecători, comisie de evaluare externă, procedura de alegere a procurorului general - modificată

post-img

Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, susţine un briefing de presă în care va face o prezentare a reformei în domeniul justiţiei. La eveniment vor participa preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi şi prim-ministrul Maia Sandu.

Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, preşedinţii şi vicepreşedinţii Curţilor de Apel dar şi ai altor instanţe urmează a fi evaluaţi de către o comisie externă, din care vor face parte 18 persoane, inclusiv 6 experţi europeni.

În urma raportului Comisiei, persoana fie rămâne sa activeze daca este un aviz pozitiv, ori i se va propune transferul în alta instanţa. Acelaşi raport va fi transmis catre ANI şi Inspectia judiciara.

De altfel, CSJ urmează să i se îngusteze competenţele, focusându-se mai mult pe unificarea practicii judiciare şi mai puţin pe examinarea în fond a cauzelor. Din acest considerent, numărul de judecători ai CSJ va fi redus de la 33 la 17.

Alte prevederi ale reformei justiţiei:

-Se propune ca din cei 6 judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii, trei să fie de la prima instanţa,  doi de la Curtea de Apel şi  unul de la Curtea Supremă de Justiţie.

-Procuratura Anticorupţie urmează să se concentreze pe investigarea cazurilor de corupţie mare, o parte din competente fiind transmise CNA. De altfel, procurorii vor fi supuşi aceleiaşi sistem de evaluare ca şi în cazul CSJ, CA şi primelor instanţe.

-Numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor să fie supliniţi cu 2 reprezentanţi ai societăţii civile.

-Procurorul general sa fie ales de CSP în baza unei liste scurte propuse de Ministerul Justiţiei. În prezent, procurorul este ales direct de CSP. Din comisia MJ, care va organiza concurs şi va propune CSP-ului acea listă scurtă de candidaturi, să facă parte un fost judecător, un fost procuror, ministrul justiţiei, un reprezentant al societăţii şi un psiholog.

-Modificarea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească candidatul la funcţia de procuror general, inclusiv obligaţia de a avea 5 ani de experienţă de procuror. 

Ministerul Justiţiei spune că va publica  până la sfârşitul săptămânii proiectele de legi pentru consultare, iar Parlamentul va organiza la începutul sesiunii parlamentare din toamnă dezbateri publice pe acest subiect.