Le-au fost promise locuri de muncă bine plătite în Grecia, însă au fost impuse să se prostitueze. Un bărbat, pe banca acuzaţilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Le-au fost promise locuri de muncă bine plătite în Grecia, însă au fost impuse să se prostitueze. Un bărbat, pe banca acuzaţilor

Un cetăţean român, anunţat de autorităţile Republicii Moldova în căutare internaţională pentru traficarea a patru cetăţene a R. Moldova, a fost reţinut în Grecia şi extrădat pentru a fi tras la răspundere penală în statul nostru. Procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul de învinuire a acestuia în judecată.

Potrivit rechizitoriului, aflându-se pe teritoriul Greciei, inculpatul ar fi racolat, în perioada anilor 2015 – 2017, patru tinere din diferite raioane ale Republicii Moldova, cu o stare materială precară, le-a procurat bilet la cursa auto Chişinău – Atena, unde, potrivit promisiunilor, urmau să fie angajate la o muncă bine plătită. La destinaţie, însă, victimele au fost adăpostite în apartamente şi hoteluri, unde au fost impuse să se prostitueze. Taxa de 100 de euro pe oră pentru servicii sexuale era practic în totalitate colectată de inculpat, victimelor revenindu-le doar o mică parte din venit. 

Revenite acasă, victimele traficului au depus plângeri, pe acest caz fiind iniţiate cauze penale. 

Pentru trafic de fiinţe umane, legislaţia Republicii Moldova prevede de la 7 până la 15 ani închisoare, iar dacă va fi recunoscut vinovat, inculpatul va urma să achite şi cheltuieli judiciare legate de extrădarea sa în sumă de 41 mii lei.

Statisticile arată că, în cursul anului trecut, în republică au fost înregistrate 312 infracţiuni de trafic de persoane şi crime conexe, în judecată fiind expedite 144 de dosare din această categorie, fiind pronunţate 130 de sentinţe în privinţa a 190 de inculpaţi."

Fenomenul traficului de persoane se află în permanenţă în vizorul Procuraturii Generale, care sistematizează şi monitorizează informaţiile privind starea urmăririi penale pe cauzele din această categorie, care au un profund impact social-psihologic asupra victimelor. 

Având în vedere caracterul transnaţional al fenomenului, Procuratura Generală, de comun cu alte autorităţi, dispune de capacităţi şi mecanisme eficiente de a urmări presupuşii traficanţi şi în afara hotarelor, pentru a-i extrăda şi a-i trage la răspundere penală în conformitate cu legislaţia naţională.
Similare
RECOMANDĂRI